INFORÁDIÓ 
2020. február 28. péntek
Ákos, Bátor

sziámi ikrek

csókay andrás

műtét

Dakka, 2017. július 28.Rabeja és Rokeja Iszlam, a fejüknél összenőtt sziámi ikerpár egy dakkai kórházban 2017. július 28-án. Az egyéves ikerpárra kivizsgálások sora vár, hogy végre lehet-e hajtani rajtuk a bonyolult szétválasztó műtétet. (MTI/EPA/Abir Abdullah)

Kulcspillanatához érkezett Pesten a bangladesi sziámi ikerpár élete

Budapestre érkezett az a fejüknél összenőtt bangladesi sziámi ikerpár, akiknek a szétválasztását a világon egyedül a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány magyar orvoscsapata vállalta.

A kétéves ikerpár azért érkezett Magyarországra a hétvégén, hogy a végleges koponyaszétválasztáshoz szükséges diagnosztikai és előkészítő vizsgálatokat elvégezzék, valamint a speciális plasztikai sebészeti műtét, a szövettágítók beültetése megtörténhessen - mondta el az InfoRádiónak Csókay András idegsebész, az orvoscsapat tagja.

Kifejtette, a szövettágítás száz napig tart majd, és a Semmelweis Egyetemen végzik el.

"Utána jön majd

a végleges szétválasztó műtét. Még bizonytalan, hogy ez hol lesz. A személyi feltételeket mi biztosítjuk, nyilván nehezebb megtalálni a tárgyi feltételeket, három hónapos távollétet nem tudott az orvoscsoport vállalni"

- utalt arra Csókay András, hogy a hozzátartozók azt szeretnék, hogy a műtétet Bangladesben hajtsák végre.

A három fő szakaszból álló műtétsorozat első részét, a fő agyi szállítóhálózat érfalon belüli, úgynevezett endovaszkuláris úton történő, két lépcsős szétválasztását Hudák István idegsebész vezetésével végezte el sikerrel az orvoscsapat tavaly februárban és augusztusban Bangladesben.

A harmadik szakaszt, az agy és a koponya végleges szétválasztását Csókay András idegsebész irányítja majd.

Nyitókép: MTI/EPA/Abir Abdullah

Kapcsolódó hang

Sziámi ikrek szétválasztása Budapesten
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018