INFORÁDIÓ
2021. április 18. vasárnap
Andrea, Ilma

veronai buszbaleset

szakértői vélemény

póttartály

Veronai busztragédia - sokkolta a szülőket a szakértői vélemény

Veronai busztragédia - sokkolta a szülőket a szakértői vélemény

Infostart

Lezárta a rendőrség a Verona mellett porig égett busz műszaki állapotára vonatkozó nyomozást - értesült a Blikk, amely úgy tudja, a szakértők megállapítása felháborította a tragédia áldozatainak hozzátartozóit.

A Blikk idézi a Nemzeti Nyomozó Iroda rövid határozatát, amely szerint a járműbe beszerelt pót-üzemanyagtartállyal és a többi műszaki szabálytalansággal kapcsolatban nincs szükség további nyomozásra, mivel

azok nem minősülnek bűncselekménynek.

A szülők szerint felháborító, hogy a szakértői vélemény szerint az illegálisan beszerelt plusz-üzemanyagtartály, amellett, hogy nem idézte elő a tüzet, még csak nem is súlyosbította annak következményeit. Az eljárás során megállapították a nyomozók, hogy a szerelőket az ügyvezető utasította arra, hogy szabályt szegjenek. Olyan módosításokat végeztek a buszon, amelyek jogszabályt sértenek. Bár az üzemanyagtartályt beszerelték, nem vizsgáztatták le.

A szakértő szerint

„külső fizikai vagy kémia ráhatás nélkül a póttartályok nem eredményezték az utasok életének, testi épségének közvetlen veszélyeztetését."

Az egyik szülő ugyanakkor nem érti, hogy lehet az, hogy az ütközés, a lángok fellobbanása nem számít fizikai ráhatásnak. A szülő úgy tudja, a busz honosítási eljárásakor a busztársaság úgy bocsátott ki igazolást a jármű fékrásegítő rendszeréről, hogy nem is volt megfelelő szoftver annak megvizsgálásához.

A szakértő szerint egyik szabályszegés sem vezethetett a közvetlen veszélyhez, a szülők ugyanakkor felháborítónak tartják, hogy máig nem korlátozták a társaság működését, noha a szerelők tanúvallomásából kiderült, hogy nyolc éve szerelik a buszokba a tartályokat.

Ha a tartályok létezése kiderült volna, a busz nem indulhatott volna útnak. Akkor azok az emberek, akik tudtak róla, nem felelősek? – kérdezik a hozzátartozók, akik továbbra sem értik, miért nincs felelőse az esetnek.

Mint arról legutóbb a Blikk cikke alapján az Infostart is beszámolt, a hozzátartozóknak fogytán a türelme és az olasz hatóságoktól várják a megoldást az ügyben. Saját költségen - hárommillió forintért - maguk fordíttatják le az ügy dokumentumait, hogy egy független szakértő felülvizsgálja a baleset körülményeit.

Az olaszországi Verona közelében 2017. január 20-án éjjel tizenheten haltak meg, amikor a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium diákjait és tanárait szállító busz balesetet szenvedett. A buszon 56-an utaztak, 43 gyermek, 11 felnőtt és a 2 sofőr.

A veronai tragédiáról szólók korábbi cikkeinket ITT olvashatja.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018