eur:
394.33
usd:
370.16
bux:
65125.52
2024. április 23. kedd Béla
Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke beszél a Magyarország 2016. évi központi költségvetéséről szóló törvényjavaslat, valamint az ÁSZ-jelentés általános vitáján az Országgyűlés plenáris ülésén 2017. október 19-én.
Nyitókép: Soós Lajos (MTI)

Domokos László: teljesen máshogy kellene félretenni, mint eddig

Az Állami Számvevőszék elnöke bár csökkenő kockázatokat érzékel a költségvetés tervezetében, de szerinte a kormány tartaléknöveléssel felkészült a világgazdaság növelésére. A maga részéről a családok válságállóságát növelné. Domokos László az Aréna vendége volt.

2011 óta nemcsak ellenőrzi, hanem tanácsokkal is ellátja a kormányt és az Országgyűlést az Állami Számvevőszék; előbbinek már múlt hét elején ezt megtették a hivatalosan kedden benyújtott költségvetéssel összefüggésben - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában az ÁSZ elnöke.

"Ez a költségvetési tervezet egy jó tervezet, biztosítja a stabilitást, a kiszámíthatóságot; és önmagába az stabilizáló tényező, hogy évek óta nyáron elfogadja az Országgyűlés.

Számait tekintve, amióta én a Költségvetési Tanács tagja vagyok, az elmúlt hét évben soha nem volt, hogy egy százalékos hiányt tervezett a kormány úgy, hogy van egy százalékos tartalék" - fogalmazott Domokos László.

A számvevőszék elnöke ugyanakkor felhívta a figyelmet a büdzsé kockázataira is.

"A társasági adó decemberi feltöltése például ki fog esni, fél évvel későbbre fog tolódni.

Az első évben ez tehát gond lesz.

A másik az áfacsökkentés: mindig azt mondják, hogy ettől fehéredik a gazdaság, én még ezt nem tapasztaltam sohasem, de az árak biztos nem csökkennek tőle. Nyilvánvaló, hogy ez inkább az adott ágazat feltőkésedését, esetleg a bérversenyben való versenylehetőségét teremti meg. Ennek mi még nem láttuk a kalkulációját, várjuk június közepét. Látjuk a nagyberuházások kockázatát, hogy el tudnak-e készülni, és látszódnak olyan olyan kockázatok, amelyet korábban mi a pénzmaradványok körül láttunk."

Az Állami Számvevőszék elnöke hangsúlyozta, csökkenő kockázatokat érzékelnek a költségvetésben, de a jelentős tartaléknöveléssel a kormányzat felkészült a világgazdaság visszaesésére is.

A 2008-as világgazdasági válság környékén vetődött fel a lakosság körében is, hogy az egyszeri ember miként tudja mérsékelni a külső negatív hatásokat. Az Állami Számvevőszék már 2011 óta foglalkozik ennek a kivitelezésével - mondta a szervezet elnöke.

"Háztartási költségvetést kellene tervezni, félre kellene tenni megtakarításokat, tudatos vásárlónak kellene lenni, hogy nem ott vásárlunk, ahol éppen járunk,

hanem ezt is optimalizálni. Legyen tudatos bankkezelő, nézze meg, hogy hol vezeti a számláját, tudja, hogy mi az a kockázatos befektetés - ezt a devizehitelezés megmutatta -, mi az az államilag garantált tőkebefektetés, mit jelent az, hogy tőkegarantált, és akkor mi van a kamattal."

Domokos László az OECD felméréseire hivatkozva azt hangsúlyozta, jelenleg azok sem rendelkeznek megfelelő megtakarítással, akik pedig félre tudnának tenni. Példaként hozta fel, hogy az ember lényegében akkor is takarékoskodik, amikor hitelre vesz egy terméket.

"Talán először hívjuk fel az állampolgár figyelmét, hogy

az állam tud segíteni befektetési számlát nyitni, a munkáltatónak pedig legyen egy olyan ajánlata, hogy rögtön a fizetés napján oda utal, nem a maradék elve alapján kerül oda a pénz.

Ha az ember havonta 5-10 ezer forintot így félre tudna tenni, akkor szépen összegyűlhetne egy olyan 3 havi bevétel, ami ha munkanélküliség lesz, betegség lesz, akkor is tudja folytatni az életét. Van ideje, hogy új jövedelemforrást keressen."

Az ÁSZ elnöke óvatosabb és tervszerűbb gazdálkodásban látja a lakossági megtakarítások fellendülését.

A Domokos László ÁSZ-elnökkel készített teljes Aréna-felvételt alább megtekintheti, meghallgathatja!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Jóváhagyta a szlovák kormány a problematikus medvék likvidálásáról szóló törvényjavaslatot, de ez nem tartóztatja fel a ragadozókat. Tavaly összesen 14, idén az eddigi négy hónap alatt már több mint tíz alkalommal támadt emberre a barnamedve északi szomszédunknál. Az elmúlt napokban két újabb medvetámadást regisztráltak Szlovákiában. Legutóbb vasárnap, amikor egy önkéntes tűzoltót harapott lábon a vadállat.

Az iszlamizmus „tiktokizálódásától” óv a német alkotmányvédelmi hivatal

A fiatal muszlimok radikalizálódásának veszélyére figyelmeztetett a brandenburgi alkotmányvédelmi hivatal. A hatóság szerint ennek eszköze, különösen a közel-keleti konfliktus óta, a TikTok közösségi platform. A hivatal hangsúlyozta, hogy mindenekelőtt a szalafista influenszerek használják a platform gyors ütemben növekvő "hatókörét".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Eseménydús hét előtt állnak a tőzsdék, a befektetők továbbra is kiemelten figyelik az elmúlt hetek kereskedési hangulatát meghatározó közel-keleti eseményeket, de emellett egy másik nagy sztorihoz, a vártnál tartósan magasabbnak bizonyuló amerikai inflációhoz is új muníciót kapunk, ugyanis érkezik majd a Fed kedvenc inflációs mutatója. Mindeközben egyedi részvények szintjén is jelentősebb mozgások várhatók, hiszen a héten beindul a gyorsjelentési dömping az olyan nagy tech vállalatok vezetésével, mint a Microsoft, az Alphabet (Google), és a Meta Platforms. A piac közben igyekszik korrigálni az elmúlt időszakban látott esés után, Európában is feljebb kerültek a vezető indexek, és az USA is emelkedéssel próbálkozik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×