eur:
392.79
usd:
366.69
bux:
66389.01
2024. április 25. csütörtök Márk
Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke beszél a Magyarország 2016. évi központi költségvetéséről szóló törvényjavaslat, valamint az ÁSZ-jelentés általános vitáján az Országgyűlés plenáris ülésén 2017. október 19-én.
Nyitókép: Soós Lajos (MTI)

Domokos László: teljesen máshogy kellene félretenni, mint eddig

Az Állami Számvevőszék elnöke bár csökkenő kockázatokat érzékel a költségvetés tervezetében, de szerinte a kormány tartaléknöveléssel felkészült a világgazdaság növelésére. A maga részéről a családok válságállóságát növelné. Domokos László az Aréna vendége volt.

2011 óta nemcsak ellenőrzi, hanem tanácsokkal is ellátja a kormányt és az Országgyűlést az Állami Számvevőszék; előbbinek már múlt hét elején ezt megtették a hivatalosan kedden benyújtott költségvetéssel összefüggésben - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában az ÁSZ elnöke.

"Ez a költségvetési tervezet egy jó tervezet, biztosítja a stabilitást, a kiszámíthatóságot; és önmagába az stabilizáló tényező, hogy évek óta nyáron elfogadja az Országgyűlés.

Számait tekintve, amióta én a Költségvetési Tanács tagja vagyok, az elmúlt hét évben soha nem volt, hogy egy százalékos hiányt tervezett a kormány úgy, hogy van egy százalékos tartalék" - fogalmazott Domokos László.

A számvevőszék elnöke ugyanakkor felhívta a figyelmet a büdzsé kockázataira is.

"A társasági adó decemberi feltöltése például ki fog esni, fél évvel későbbre fog tolódni.

Az első évben ez tehát gond lesz.

A másik az áfacsökkentés: mindig azt mondják, hogy ettől fehéredik a gazdaság, én még ezt nem tapasztaltam sohasem, de az árak biztos nem csökkennek tőle. Nyilvánvaló, hogy ez inkább az adott ágazat feltőkésedését, esetleg a bérversenyben való versenylehetőségét teremti meg. Ennek mi még nem láttuk a kalkulációját, várjuk június közepét. Látjuk a nagyberuházások kockázatát, hogy el tudnak-e készülni, és látszódnak olyan olyan kockázatok, amelyet korábban mi a pénzmaradványok körül láttunk."

Az Állami Számvevőszék elnöke hangsúlyozta, csökkenő kockázatokat érzékelnek a költségvetésben, de a jelentős tartaléknöveléssel a kormányzat felkészült a világgazdaság visszaesésére is.

A 2008-as világgazdasági válság környékén vetődött fel a lakosság körében is, hogy az egyszeri ember miként tudja mérsékelni a külső negatív hatásokat. Az Állami Számvevőszék már 2011 óta foglalkozik ennek a kivitelezésével - mondta a szervezet elnöke.

"Háztartási költségvetést kellene tervezni, félre kellene tenni megtakarításokat, tudatos vásárlónak kellene lenni, hogy nem ott vásárlunk, ahol éppen járunk,

hanem ezt is optimalizálni. Legyen tudatos bankkezelő, nézze meg, hogy hol vezeti a számláját, tudja, hogy mi az a kockázatos befektetés - ezt a devizehitelezés megmutatta -, mi az az államilag garantált tőkebefektetés, mit jelent az, hogy tőkegarantált, és akkor mi van a kamattal."

Domokos László az OECD felméréseire hivatkozva azt hangsúlyozta, jelenleg azok sem rendelkeznek megfelelő megtakarítással, akik pedig félre tudnának tenni. Példaként hozta fel, hogy az ember lényegében akkor is takarékoskodik, amikor hitelre vesz egy terméket.

"Talán először hívjuk fel az állampolgár figyelmét, hogy

az állam tud segíteni befektetési számlát nyitni, a munkáltatónak pedig legyen egy olyan ajánlata, hogy rögtön a fizetés napján oda utal, nem a maradék elve alapján kerül oda a pénz.

Ha az ember havonta 5-10 ezer forintot így félre tudna tenni, akkor szépen összegyűlhetne egy olyan 3 havi bevétel, ami ha munkanélküliség lesz, betegség lesz, akkor is tudja folytatni az életét. Van ideje, hogy új jövedelemforrást keressen."

Az ÁSZ elnöke óvatosabb és tervszerűbb gazdálkodásban látja a lakossági megtakarítások fellendülését.

A Domokos László ÁSZ-elnökkel készített teljes Aréna-felvételt alább megtekintheti, meghallgathatja!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×