INFORÁDIÓ
2021. szeptember 23. csütörtök
Tekla

gdp

gazdaságvédelmi akcióterv

varga mihály

Varga Mihály pénzügyminiszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2019. május 30-án.

Jelentős adóegyszerűsítés, áfacsökkentés - íme a gazdaságvédelmi akcióterv

Infostart

A kormány 13+1 pontban határozta meg a gazdasági növekedés fenntartásának programját. A cél az, hogy 2 százalékkal jobb legyen a GDP-adat, mint az EU-s átlag.

A csütörtöki Kormányinfó formabontó forgatókönyv mentén zajlott, ugyanis Hollik István kormányszóvivő és Gulyás Gergely kancelláriaminiszter mellett először volt megszólalója Varga Mihály pénzügyminiszter, aki - a korábbi bejelentésnek megfelelően most ismertette a gazdaságvédelmi akciótervet, ami azt hivatott segíteni, hogy a magyar gazdasági növekedés üteme folyamatosan 2 százalékkal az EU-átlagé fölött legyen. (Ismert, a jelenlegi növekedés az unióban másfél százalék körüli, a magyar szám pedig valamivel 5 fölötti.)

A gazadságvédelmi akcióterv 13+1 pontja - a Portfolio.hu összefoglalása szerint - a következő:

 1. A szociális hozzájárulási adó mértékét 2 százalékkal, 17,5-re csökkentik július 1-től. 2019-ben az intézkedés 144 milliárd forintot, 2020-ban 156 milliárd forintot hagy a gazdaságban.
 2. 13-ról 12 százalékra csökken a kiva mértéke 2020 január 1-től. 40 ezer ilyen vállalkozás van Magyarországon. Ez 5 milliárd forinttal kedvezőbb helyzetbe hozza az érintett cégeket.
 3. Adóadminisztráció-csökkentő intézkedések: adókat von össze a kormány, az eva megszűnik. Egységesen fog megjelenni a természetbeni egészségbiztosítási járulék, a nyugdíjjárulék, a munkaerő-piaci járulék és a pénzbeni egészségbiztosítási járulék.
 4. Vége a vállalkozások kötelező adófeltöltésének decemberben. Ez a 100 millió forint feleti árbevételű cégeket érinti, hónapokkal későbbre tolva az adófizetési kötelezettséget.
 5. A reklámadó 0 százalékra csökken - 2022-ig fefüggesztik ennek az adónak a kulcsát.
 6. A szálláshelyáfa 5 százalékra csökken a jelenlegi 18 százalékról.
 7. Áfavisszatérítés a kistelepüléseken: használt lakóingatlanok esetében 5 millió forintig visszatérítést kaphatnak a kistelepüléseken az építésre, bővítésre, felújításra az áfa tekintetében.
 8. A vállalkozások esetében is támogatják a munkásszállók építését. 2019 őszétől indul a program.
 9. Fejlesztési adókedvezmények korlátjának csökkentése: eddig 500 millió forint feletti fejlesztésekre járt adókedvezmény, ezt a korlátot csökkentik fokozatosan, 2020-tól kisvállalatok esetében 300, középvállalatnál 400 millió forint, 2021-től 200, illetve 300, 2022-től pedig 50, illetve 100 millió forint után lehet majd igénybe venni ezt a kedvezményt. Ez 6-7 ezer vállalkozást érinthet.
 10. A Garantiqa Hitelgarancia Zrt. tőkeemeléséről is döntött a kormány 10 milliárd forint értékben. A cél a vállalkozások hitelhez jutásának nagyobb segítése.
 11. Hasonló lépést hajt végre a kormány 5 milliárd forint értékben a mezőgazdasági hitelgarancia területén.
 12. A mezőgazdasági öntözés támogatása: a kormány 2020 és 2030 között évi 17 milliárd forinttal támogatná az ez irányú fejlesztéseket.
 13. Kutatás-fejlesztési támogatásokat is növeli a kormány, jövőre 32 milliárd forinttal emeli meg a kormány, így 157 milliárd forint áll majd rendelkezésre.
  +1. Június 3-tól bevezetik a Magyar Állampapír Plusz kötvényt.

Nyitókép: MTI/Illyés Tibor
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018