eur:
393.77
usd:
364.71
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay

Elemző a gazdaságvédelmi akciótervről: sok ilyet még!

Még sok, a mostanihoz hasonló intézkedésre van szükség a gazdaságban ahhoz, hogy a magyar gazdaság hosszabb távon is a növekedés felé vegye az irányt - értékelte a Portfolio vezető elemzője a gazdasági akcióterv csütörtökön bejelentett részleteit.

A csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón Varga Mihály pénzügyminiszter a nyilvánosságra hozta a hétközi kormányülésen elfogadott gazdaságvédelmi akcióterv 13+1 pontját. A tárcavezető az egyes intézkedések várható hatásairól nem sokat mondott az újságíróknak, de egy-két dolog már körvonalazódik a bejelentések után.

Madár István, a Portfolio vezető elemzője az InfoRádióban elmondta, a 13+1 pont közül

a legismertebb a szociális hozzájárulási adó 2 százalékos csökkentése volt, ami egy hosszabb járulékcsökkentési program része, mindenki készpénzként tekintett rá.

"Örülhetnek a kisvállalkozások a kiva 1 százalékos csökkentésének; ami talán kicsit meglepő, hogy a 100 millió forint feletti árbevételű vállalkozások kötelező évvégi adófeltöltése megszűnik, és hogy a reklámadó 0 százalékra csökken, de ez mindenképpen üdvözlendő abból a szempontból, hogy

a különadók régóta a nemzetközi szervezeteknek is folyamatosan céltáblái,

vállalkozásgátló jellege miatt" - részletezte Madár István.

A nagyobb jelentőségű tételek közül a szálláshelyáfa 5 százalékra történő csökkentése jelenthet nagy költségvetési súlyt, de általában véve szerinte azt lehet mondani, hogy

a kormány most nem szórta két kézzel a pénzt, a bejelentések "ára" nagyságrendileg kisebb annál, mint hogy látsszon a büdzsében. "Maximum 10 milliárdos tételekről van szó"

- fogalmazott a Portfolio vezető elemzője.

Az eva kivezetését és az adóösszevonásokat kisebb jelentőségű, szimbolikus lépésnek nevezte, ami adminisztrációs csökkentést jelent, a "haldokló" eva megszűnése pedig szerinte legalább statisztikailag csökkenti az adók számát, amik 2010-ben nagyon túlburjánoztak a magyar adórendszerben.

Hogy a kormány által kitűzött "+2 százalékos" gazdasági növekedési célt biztosítja-e elérni a gazdaságvédelmi akcióterv, arról Madár István úgy fogalmazott: nem elegendő.

"Érdemes ennek a mértékét összevetni akár csak a Versenyképességi Tanács, akár a Magyar a Magyar Nemzeti Bank versenyképességi programjával, nyilván ennek a sokszorosa a felsorolt intézkedés, javaslat, beavatkozási terület, amely javíthatja a magyar gazdaság potenciális növekedését.

Még sokszor 13+1 pontra lenne szükség, hogy a tanács vagy az MNB programja megvalósulhasson.

Az út elején járunk még, azt hiszem" - összegezte Madár István, aki szerint most egy kisebb kormányzati intézkedéscsomag marketingelése, kommunikálása történt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×