INFORÁDIÓ 
2020. május 25. hétfő
Orbán

mszp

szanyi tibor

ep-választás 2019

Szanyi Tibor szocialista EP-képviselő nyakkendőt köt az Európa Nyírbátorba jön című rendezvény kezdete előtt a helyi kulturális központban 2019. április 11-én.

Szanyi Tibor: ilyen nincs, hogy nem mondunk le

Mozgalmat alapít Szanyi Tibor és az MSZP elnöke szeretne lenni, miután nem ő kapta meg a szocialisták és a Párbeszéd egyetlen európai parlamenti mandátumát, hanem Ujhelyi István. Szanyi Tibor azt InfoRádiónak azt mondta: a pártvezetésnek távoznia kellett volna az EP-választáson elszenvedett vereség után.

Szanyi Tibor az InfoRádiónak adott interjúban cáfolta, hogy azért indítja el a mozgalmat, mert a hét végén tartott választmányi ülésen nem ő, hanem Ujhelyi István kapta meg az MSZP-Párbeszéd szövetség egyetlen európai parlamenti mandátumát a következő ciklusra.

Szanyi Tibor úgy fogalmazott, a választmány előtt teljesen világossá tette, hogy a maga részéről ezt a sztorit elengedte, nem görcsöl ezen. Szerinte a jelenlegi pártstruktúra nem képes válaszolni sem az őt érő impulzusokra, sem pedig a társadalomban zajló folyamatokra.

Egy hatalmas, valaha kormányzó párt az elért 6,6 százalékra azt mondja, hogy nincs itt semmi látnivaló, megyünk tovább? Ilyen nincs, le kell mondani. Ilyen nincs, hogy nem mondunk le

- mondta a politikus, aki azt javasolta pártja vezetőségének, készítsenek egy menetrendet, hogy hogyan vonják le a konzekvenciát. Erre a válasz az lett, az elnökség nem mond le, hanem minden megy tovább ugyanazokkal az emberekkel, ugyanazzal a fegyvernemmel. Szanyi Tibor szerint viszont ezt így nem lehet folytatni, nem lehet azt remélni, hogy a változatlanságtól majd valami javul,

"az emberek, amiért elfordultak tőlünk, ugyanazért nem fognak visszafordulni hozzánk".

"Pártot semmiképpen"

Ezt válaszolta a politikus arra a kérdésre, hogy milyen úgy formációban gondolkodik. Pártból van bőséggel - mondta, szerinte a spontán baloldali politizálásnak a mozgalmi jellege tűnt el, ezért egy olyan mozgalmat kíván elindítani, amelyik Magyarország, és a világ kihívásait érzékeli, ezekre próbál baloldali, szolidaritás bázisú válaszokat adni. Ebbe, mint momdta, jöhet kisebb nagyobb párt is, ha akar, személyek, civil szervezetek, bárki, aki a baloldaliságát akarja közösségileg megjeleníteni.

"Ez egy menedékház azoknak, akik ma társadalmi szolidaritásban gondolkodnak, mert az elmúlt tíz esztendő rettenetesen kiölte a magyar társadalomból a szolidaritást"

- fogalmazott a politikus, aki úgy véli, hogy a magyar törvények okán mozgalma jogilag nagy valószínűséggel egyesület kell, hogy legyen.

"Ez nem erőlködés, ez egy ajánlat"

Szanyi Tibor, aki jelenleg még az MSZP európai parlamenti képviselője, de a május 26-i EP-választáson nem szerzett mandátumot, azt mondta, többször jelezte pártjának, hogy ha valóban baloldali fordulatot akarnak, őt válasszák elnöküknek. Mint fogalmazott, ez nem erőlködés, ez egy ajánlat. Ha ezzel az ajánlattal él a párt, akkor a vezetésével szerinte el tudnak mozdulni egy radikális modern európai baloldali gondolkodás irányába. Hozzátette ugyanakkor, hogy az MSZP-t pártelnökként új mozgalma részeként képzeli el, sok más baloldali formációval együtt.

Arra a kérdésre, mikor lesz tisztújítás az MSZP-ben, amelyen ezek szerint el szeretne indulni, Szanyi Tibor azt mondta, nem tudni, mert különböző forgatókönyvek vannak, az egyik szerint rögtön az önkormányzati választásokat követően, a másik szcenárió szerint csak jövő nyáron.

Nyitókép: Balázs Attila

Kapcsolódó hang

Szanyi Tibor mozgalmat alapít és MSZP-elnök lenne
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018