eur:
394.26
usd:
370.42
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Szanyi Tibor szocialista EP-képviselő az MSZP és a Párbeszéd EP-választási eredményváróján Budapesten a Villányi úti konferenciaközpontban 2019. május 26-án.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Holnapelőtt: Szanyi Tibor új mozgalommal sokkolja az MSZP-t

Élő halottnak, korrupt bandának nevezte az MSZP-t a párt eddigi európai parlamenti képviselője; pártelnök lenne a szocialistáknál úgy, hogy "ráindít" egy mozgalmat pártjára.

A hét végén választmányi ülést tartott az MSZP, ahol arról döntöttek, marad az EP-választás előtt felállított listasorrend, így Ujhelyi István folytatja EP-képviselőként - a pártból egyedül. Történt még, hogy - mint azt az Atv.hu összefoglalta - Bangóné Borbély Ildikó lemondott parlamenti frakcióvezető-helyettesi posztjáról és közös megegyezéssel távozik Láng Balázs, a párt kommunikációs igazgatója is.

Ezt követően látott napvilágot Szanyi Tibor nyílt levele, ami "kedves elvtársam" megszólítással nyit.

"Attól tartok, az MSZP politikai kómába esett"

- fogalmaz a politikus, aki szerint a választmány kétharmaddal mondta ki, hogy "mi az a párt vagyunk, amelyik semmilyen helyzetre nem képes érdemben reagálni".

Szanyi Tibor fájlalta, hogy nem személyi döntésként határoztak az egyetlen EP-mandátumról, hanem titkos szavazáson tartották meg a lista sorrendjét, amivel konzerválták azt, hogy "minden nagyon szép, minden nagyon jó", ráadásul a szombati pártenökségi ülésen rajta kívül nem szólt hozzá senki a történésekhez a választási bukás után.

"Nem a fő kérdés van elénk téve, hanem egy kamu" - reagált írásban a nyilvánosság előtt a döntésre. Úgy látja, "észre sem vettük, hogy

a Bokros-csomag óta szép ütemesen adtuk fel baloldaliságunk több és több tételét, majd váltunk kormányon egy neoliberális konglomerátummá, aztán tartós ellenzékben mára ideológiailag is élő halottá".

"A nyilvánosság platformjain döntően a belső mutyijainkkal, külső alkudozásainkkal jelenünk meg, mások pedig leginkább korrupt bandának emlegetnek minket, ahol a vezetők a tagság vállát taposva huzakodnak az egyre kevesebb koncon. Hozzánk belépőkről alig hallunk, kilépőkről, elsétálókról, és sajnos elmentekről annál többet" - folytatta Szanyi Tibor, aki szerint a párt Szeged és a XIII. kerület kivételével szinte nincs is, s értelmiségi szimpátia sem övezi az MSZP-t.

Az MSZP hanyatlásának okai között említette, hogy "elkezdtünk nem hinni egymásnak, sőt ebben haladó fokra jutottunk".

Ez így szerinte

"nem párt, csak egy degenerálódó belterjes klub, ahol a politikai témakészlet elapadt, s jobbára az itt-ott fellelhető apróbb krajcárok után kapirgálunk".

Ha szerinte a mostani összefogás 6,62 százalékos, a Párbeszéd pedig 1-2, akkor "immár nem vagyunk országgyűlési képviseletre alkalmas tényező".

"Tartósan úgy viselkedünk, mint a kanos férfi, aki beleszeret a bárcás cédába, s mindenét odaadja neki" - vetette még párttársai szemére.

Szerinte az EP-választások kampányhajrájában az MSZP elkövette a legnagyobb hibát: egy másik párt emberének mandátumáért hajtott (Jávor Benedek, Párbeszéd), ez pedig egyenes út egy olyan választói mentalitáshoz, hogy

"szavazzon rátok a vasorrú bába!"

Az önkormányzati pozíciókban ülők szerinte most heves alkudozásba kezdtek, hogy ők nem is olyan kicsik, "pedig de".

Szerinte nem a nép birka, hanem az MSZP politikusai.

Levele végén bejelentette mozgalma indítását Holnapelőtt néven.

"Ha az MSZP-nek szüksége van rám, akkor elnökévé választ, azzal hogy a pártot az említett mozgalomhoz kötöm" - zárta sorait a politikus.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×