INFORÁDIÓ 
2021. január 27. szerda
Angelika

szanyi tibor

mszp

nyílt levél

Szanyi Tibor szocialista EP-képviselő az MSZP és a Párbeszéd EP-választási eredményváróján Budapesten a Villányi úti konferenciaközpontban 2019. május 26-án.

Holnapelőtt: Szanyi Tibor új mozgalommal sokkolja az MSZP-t

Infostart

Élő halottnak, korrupt bandának nevezte az MSZP-t a párt eddigi európai parlamenti képviselője; pártelnök lenne a szocialistáknál úgy, hogy "ráindít" egy mozgalmat pártjára.

A hét végén választmányi ülést tartott az MSZP, ahol arról döntöttek, marad az EP-választás előtt felállított listasorrend, így Ujhelyi István folytatja EP-képviselőként - a pártból egyedül. Történt még, hogy - mint azt az Atv.hu összefoglalta - Bangóné Borbély Ildikó lemondott parlamenti frakcióvezető-helyettesi posztjáról és közös megegyezéssel távozik Láng Balázs, a párt kommunikációs igazgatója is.

Ezt követően látott napvilágot Szanyi Tibor nyílt levele, ami "kedves elvtársam" megszólítással nyit.

"Attól tartok, az MSZP politikai kómába esett"

- fogalmaz a politikus, aki szerint a választmány kétharmaddal mondta ki, hogy "mi az a párt vagyunk, amelyik semmilyen helyzetre nem képes érdemben reagálni".

Szanyi Tibor fájlalta, hogy nem személyi döntésként határoztak az egyetlen EP-mandátumról, hanem titkos szavazáson tartották meg a lista sorrendjét, amivel konzerválták azt, hogy "minden nagyon szép, minden nagyon jó", ráadásul a szombati pártenökségi ülésen rajta kívül nem szólt hozzá senki a történésekhez a választási bukás után.

"Nem a fő kérdés van elénk téve, hanem egy kamu" - reagált írásban a nyilvánosság előtt a döntésre. Úgy látja, "észre sem vettük, hogy

a Bokros-csomag óta szép ütemesen adtuk fel baloldaliságunk több és több tételét, majd váltunk kormányon egy neoliberális konglomerátummá, aztán tartós ellenzékben mára ideológiailag is élő halottá".

"A nyilvánosság platformjain döntően a belső mutyijainkkal, külső alkudozásainkkal jelenünk meg, mások pedig leginkább korrupt bandának emlegetnek minket, ahol a vezetők a tagság vállát taposva huzakodnak az egyre kevesebb koncon. Hozzánk belépőkről alig hallunk, kilépőkről, elsétálókról, és sajnos elmentekről annál többet" - folytatta Szanyi Tibor, aki szerint a párt Szeged és a XIII. kerület kivételével szinte nincs is, s értelmiségi szimpátia sem övezi az MSZP-t.

Az MSZP hanyatlásának okai között említette, hogy "elkezdtünk nem hinni egymásnak, sőt ebben haladó fokra jutottunk".

Ez így szerinte

"nem párt, csak egy degenerálódó belterjes klub, ahol a politikai témakészlet elapadt, s jobbára az itt-ott fellelhető apróbb krajcárok után kapirgálunk".

Ha szerinte a mostani összefogás 6,62 százalékos, a Párbeszéd pedig 1-2, akkor "immár nem vagyunk országgyűlési képviseletre alkalmas tényező".

"Tartósan úgy viselkedünk, mint a kanos férfi, aki beleszeret a bárcás cédába, s mindenét odaadja neki" - vetette még párttársai szemére.

Szerinte az EP-választások kampányhajrájában az MSZP elkövette a legnagyobb hibát: egy másik párt emberének mandátumáért hajtott (Jávor Benedek, Párbeszéd), ez pedig egyenes út egy olyan választói mentalitáshoz, hogy

"szavazzon rátok a vasorrú bába!"

Az önkormányzati pozíciókban ülők szerinte most heves alkudozásba kezdtek, hogy ők nem is olyan kicsik, "pedig de".

Szerinte nem a nép birka, hanem az MSZP politikusai.

Levele végén bejelentette mozgalma indítását Holnapelőtt néven.

"Ha az MSZP-nek szüksége van rám, akkor elnökévé választ, azzal hogy a pártot az említett mozgalomhoz kötöm" - zárta sorait a politikus.

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018