eur:
388.79
usd:
362
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály
Nyitókép: Fotó: Honvédelem / Besenyei István százados

Új részletek a Dunában talált hatalmas bombákról

A tűzszerész búvárok felderítették a folyómederben fekvő bombák pontos helyét.

Az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred katonái szombaton emelik ki és hatástalanítják azt a két darab, egyenként egytonnás robbanótestet, amelyet a Duna budafoki szakaszán találtak tavaly októberben. A művelet előkészítése, tervezése során a tűzszerész búvárok felderítették a folyómederben fekvő világháborús légi bombák pontos helyét.

„Felszínre emelésük előtt megvizsgáltuk a robbanótestek pontos állapotát, illetve elhelyezkedését, azért, hogy tervezni tudjuk milyen felszereléssel kell végrehajtanunk a víz alatti műveletet” – mondta Török László zászlós, a búvár munkacsoport vezetője a honvédelem.hu-nak. Hozzátette: az ő feladatuk lesz a bomba rögzítése és előkészítése az ezred egyik hadihajójának fedélzetére emeléséhez.

Márfi Attila őrnagy, az ezred felderítőfőnöke közölte: a víz alatti felderítés során a búvárok felmérték az érintett Duna-szakasz fenékviszonyait annak érdekében, hogy a kiemelés napján biztonságosan meg tudják közelíteni a helyszínt.

„Megtapasztalták a Duna sodrását is a katonák, hogy ismerjék, milyen körülmények között kell majd elvégezni a feladatukat a meder kijelölt részén”

– ismertette az őrnagy.

A felderítő műveletet egészségi szempontból is biztosítani kellett. Besenyei István százados, az MH 1. HTHE egészségügyi tisztje elmondta, hogy a tűzszerész búvárok komoly orvosi ellenőrzéseken estek át, mert a víz alatti fizikai munka – a megnövekedett nyomás, a hideg és a sodrás miatt – a légköri körülményekhez képest sokkal jobban terheli a szervezetet.

„Elsődleges szempont a biztonság,

ezért az egészségügyi szakszemélyzet mellett mentőbúvárok is készenlétben álltak, amíg egy-egy katona a folyómederben tartózkodott, ezzel biztosítva a kiemelt szintű ellátást” – mondta az egészségügyi tiszt.

A víz alatti felderítés eredményeit sikeresnek nevezte Márfi Attila őrnagy, aki szerint a tűzszerész búvárok lelkileg és fizikailag is készen állnak a feladat végrehajtására.

Lezárások

A rendőrség a művelet idejére 1 kilométeres körben kiüríti a városrészt, valamint lezárja a 6-os számú főutat, és a MÁV Kelenföld-Érd alsó-Tárnok közötti szakaszán is szünetel majd a vonatközlekedés.

Mint azt az Infostart korábban megírta, a Duna fővárosi, XXII. és XXI. kerületek közötti szakaszán tavaly ősszel megtalált két darab, egyenként egytonnás, második világháborús amerikai bomba kiemelését és hatástalanítását 2019. március 23-án szombaton hajtják végre a Magyar Honvédség 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred katonái - közölte Budapest Főváros Kormányhivatala.

A művelet idejére a környéken élők és dolgozók biztonsága érdekében Budafokon 1 kilométer sugarú körben a BRFK kiürítést rendelt el.

Az érintett területet a lakosságnak és az ott dolgozóknak legkésőbb délelőtt 10 óráig el kell hagynia, és csak a hatástalanítás sikeres befejezése után térhetnek vissza. Budafok-Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzata a lakosság számára három befogadó helyet jelölt ki, valamint a folyamatos egészségügyi ellátásra szorulók szállításáról és felügyeletéről is gondoskodik.

A robbanótestek kiemelése és hatástalanítása idejére, várhatóan szombat délelőtt 10 órától a 6-os számú főút Savoya Park és a budafoki lehajtó közötti szakaszát lezárják, a MÁV székesfehérvári vonalán Kelenföld-Érd alsó-Tárnok közötti szakaszon szüneteltetik a vonatközlekedést. A kiürítéssel érintett területen található közösségi közlekedési megállókban szombaton reggel a buszjáratokra már csak felszállni lehet majd, várhatóan 10 órától pedig a területet elkerülik a tömegközlekedési eszközök, buszjáratok a hatósági zárás feloldásáig.

A kiürítéssel érintett terület biztonságáról a rendőrség gondoskodik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×