eur:
393.84
usd:
369.05
bux:
65814.5
2024. április 23. kedd Béla
Tölgyessy Péter jogász, politológus, az SZDSZ egykori elnöke, az MTA Társadalomtudományi Központjának tudományos munkatársa Az 1956-os forradalom és szabadságharc hatása a magyar rendszerváltoztatásra című konferencián a Magyar Tudományos Akadémián (MTA) 2016. október 17-én. A konferenciát a Demokratikus Átalakulásért Intézet rendezte az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Tölgyessy Péter: az emberek azt gondolták, a rendszerváltozásból micsoda baj lehet

Az 1990-es országgyűlési választás éjszakájához kapcsolódó emlékeit elevenítette fel az Eötvös Csoport rendezvényén Tölgyessy Péter alkotmányjogász, aki beszélt arról is, szerinte hogyan változott meg a sajtó szerepe a kilencvenes évekre.

Az országgyűlési választások éjszakáján, 1990-ben

Budapest "olyan kihalt volt, mint talán január 1-jén éjszaka. Teljesen.

A létező legnagyobb csönd volt. Úgy hozta a sorsom, hogy éltem meg Nyugat-Európában választásokat. Ott karnevál van" - mondta el Tölgyessy Péter alkotmányjogász, politológus, volt országgyűlési képviselő az Eötvös Csoport rendezvényén, mint mondta, másutt ezeket az ünnepségeket, a "felhajtást" a labdarúgó-világbajnokság döntőjén látottakhoz lehet hasonlítani. "Budapest: mint a sír."

"Azt lehetett érezni, hogy

az emberek alapvetően azt gondolják, a Kádár-rendszer jó, a Kádár-rendszerben lehet élni, és ebből az egész felfordulásból micsoda baj lehet.

A személyes akaratot, hitet nagyon kevesen tették fel erre a változásra, legfeljebb egy-két tízezer ember.A többi országban több százezren, néha több millióan

- emlékezett vissza Tölgyessy Péter.

Az egykori parlamenti képviselő úgy látja, a sajtó, a nyilvánosság szerkezete nagyon korán átalakult.

"Szépen, lassan, fokozatosan, 1963-tól 1988-ra alapvetően már egy más szerkezetű sajtó alakult ki, más nyelvet beszélt, mások voltak az impulzusok. Furcsa sajtó volt ez, egy megalkuvó, cinikus viszonya volt a hatalomhoz. A pártállami vezetőknek könyörtelenül alákérdezett, hősként mutatta be őket a közvélemény előtt, nem mert kötözködni, de azért állandóan megmutatta a különállását. (...) Ha úgy tetszik, egy hetedik párt volt, saját akarattal, saját mozgással. Lényegileg a véleményformálás, a nyomtatott és elektronikus sajtó nagyon koncentrált volt,

ha volt valami fontos politikai műsor, azt ötmillióan nézték.

Ma ez felfoghatatlan" - idézte fel a politológus.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×