INFORÁDIÓ
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz

tölgyessy péter

eötvös józsef csoport

párbeszéd háza

rendszerváltozás

Tölgyessy Péter jogász, politológus, az SZDSZ egykori elnöke, az MTA Társadalomtudományi Központjának tudományos munkatársa Az 1956-os forradalom és szabadságharc hatása a magyar rendszerváltoztatásra című konferencián a Magyar Tudományos Akadémián (MTA) 2016. október 17-én. A konferenciát a Demokratikus Átalakulásért Intézet rendezte az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából.

Tölgyessy Péter: az emberek azt gondolták, a rendszerváltozásból micsoda baj lehet

Infostart

Az 1990-es országgyűlési választás éjszakájához kapcsolódó emlékeit elevenítette fel az Eötvös Csoport rendezvényén Tölgyessy Péter alkotmányjogász, aki beszélt arról is, szerinte hogyan változott meg a sajtó szerepe a kilencvenes évekre.

Az országgyűlési választások éjszakáján, 1990-ben

Budapest "olyan kihalt volt, mint talán január 1-jén éjszaka. Teljesen.

A létező legnagyobb csönd volt. Úgy hozta a sorsom, hogy éltem meg Nyugat-Európában választásokat. Ott karnevál van" - mondta el Tölgyessy Péter alkotmányjogász, politológus, volt országgyűlési képviselő az Eötvös Csoport rendezvényén, mint mondta, másutt ezeket az ünnepségeket, a "felhajtást" a labdarúgó-világbajnokság döntőjén látottakhoz lehet hasonlítani. "Budapest: mint a sír."

"Azt lehetett érezni, hogy

az emberek alapvetően azt gondolják, a Kádár-rendszer jó, a Kádár-rendszerben lehet élni, és ebből az egész felfordulásból micsoda baj lehet.

A személyes akaratot, hitet nagyon kevesen tették fel erre a változásra, legfeljebb egy-két tízezer ember.A többi országban több százezren, néha több millióan

- emlékezett vissza Tölgyessy Péter.

Az egykori parlamenti képviselő úgy látja, a sajtó, a nyilvánosság szerkezete nagyon korán átalakult.

"Szépen, lassan, fokozatosan, 1963-tól 1988-ra alapvetően már egy más szerkezetű sajtó alakult ki, más nyelvet beszélt, mások voltak az impulzusok. Furcsa sajtó volt ez, egy megalkuvó, cinikus viszonya volt a hatalomhoz. A pártállami vezetőknek könyörtelenül alákérdezett, hősként mutatta be őket a közvélemény előtt, nem mert kötözködni, de azért állandóan megmutatta a különállását. (...) Ha úgy tetszik, egy hetedik párt volt, saját akarattal, saját mozgással. Lényegileg a véleményformálás, a nyomtatott és elektronikus sajtó nagyon koncentrált volt,

ha volt valami fontos politikai műsor, azt ötmillióan nézték.

Ma ez felfoghatatlan" - idézte fel a politológus.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Kapcsolódó hang

Tölgyessy Péter a sajtó megváltozásáról
 
Tölgyessy a '90-es parlamenti választási éjszakáról
 
Tölgyessy Péter 1. rész
 
Tölgyessy Péter 2. rész
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018