eur:
393
usd:
366.3
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Tölgyessy napóleoni példát hozott Orbánra

Tölgyessy napóleoni példát hozott Orbánra

Orbán Viktor pontosan tudja, hogy egy tízezrelék esélyt sem adhat másnak, mert ha mégis leváltják, akkor újabb rendszerváltás indul el a maga útján – mondta Tölgyessy Péter alkotmányjogász a Hír TV Egyenesen című műsorában.

Tölgyessy Péter Áder János újraválasztásáról azt mondta, az államfői tisztség kicsit szimbolikus, de a parlamentáris rendszerek köztársasági elnökének a királyságokat kell modellezni. „Olyasmi, mint az angol királynő – ritkán szólal meg, sokszor egyáltalán nem, de nagyon nagy súlya van.”

Az alkotmányjogász szerint 2010-től egy új berendezkedés van Magyarországon, ebben valahogy egy Gömbös Gyula-mondat érvényes: Magyarország kis ország, és itt elég, ha egy okos ember van.

„Ebben a rendszerben már jóval kevésbé van hatalommegosztás, van egy vezető, a miniszterelnök, aki mindennek kezdete és végső döntéshozója, és bizonyos értelemben a szimbolikus vezető is ő akar lenni” – emelte ki a Hír TV műsorában.

Tölgyessy Péter úgy vélekedett, hogy Áder rengetegszer felmutatta kis apró gesztusokkal, hogy miben nem ért egyet a miniszterelnökkel.

„Rengeteg ponton jelezte, hogy ő mást gondol, pusztán csak azzal is, hogy hallgatott”

– fejtette ki.

Az alkotmányjogász szerint Áder emberi arc a rendszerben, aki valami különneműséget jelentetett meg.

Tölgyessy kiemelte: itthon nem vállt be a parlamenti váltógazdaság. „Magyarország egy sikertelen ország, Magyarországon azok a vágyak, amelyek 1989-ben reménytelinek tűntek, jobbára nem valósultak meg,

egy nagyon csalódott, nagyon frusztrált, gyűlölettel teli ország Magyarország”

– húzta alá az alkotmányjogász.

Úgy vélte, Orbán Viktor az alkotmányos berendezkedést rengeteg ponton átírta, de lényeges ponton csak kevés helyen. „Mégis, a pluralizmus, a sokszínűség megtartásával egy olyan rendszert csinált, amelyben jó eséllyel nem leváltható a hatalma” – emelte ki.

„Ha most megnézzük a számokat, a közvélemény-kutatásokat, az ellenzék állapotát, akkor elég könnyű arra a következtetésre jutnunk, hogy a legközelebbi alkalommal is kétharmad körüli eredmény várható” – fejtette ki.

Tölgyessy hozzátette: „Orbán Viktor akár elmondogathatná azt a versikét, melyet állítólag Napóleon: minden csatámat megnyertem én, de tudom, hogy a pillanatokon múlhat a sorsom.”

"Orbán Viktor is tudja, hogy egy tízezrelék esélyt sem adhat másnak,

mert ha netán mégis leváltják, akkor az nem egy szimpla kormányváltás lesz, hanem bizony egy újabb rendszerváltás indul el a maga útján” – jelentette ki.

Tölgyessy szerint a Fidesz folyamatosan a helyzete túlbiztosításába menekül, szabályosan, a politikai ciklus szerint építi fel a gazdaságpolitikáját.

Orbánnak van egy átfogó képe arról, hogyan boldogulhat ez az ország – ez egyezik a szavazók jelentős részével. A lényege az, hogy nem mi vagyunk a hibásak. „Mi igyekszünk, jóravalóak vagyunk, fantasztikusak vagyunk” - foglalta össze.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×