eur:
392.77
usd:
366.06
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Tölgyessy Péter feltette a kérdést: kik a felelősök?

Tölgyessy Péter feltette a kérdést: kik a felelősök?

Tölgyessy véleménye szerint 1989-ben Spanyolország rosszabb helyzetben volt, mint Magyarország, mégis sikerült utolérnie Európát.

A Kossuth Klubban tartották meg szerdán a magyar társadalom és politika legfontosabb kihívásait összegezni kívánó Hegymenet című könyv bemutatóját.

A könyv megjelenése kapcsán az elit felelősségéről tartott előadást Tölgyessy Péter, aki egyebek mellett az elit felelősségéről beszélt - írja a hvg.hu.

Mint elmondta, 500 éve kutatják ezt a témát, "Mohács óta egyik kudarcból a másikba szédül az ország." 1989-ben megvolt az esélye, hogy normális európia ország legyen Magyarország. Ki rontotta el, kik a felelősök? - ezek a legfontosabb kérdések.

Nagyon erősen beépült a közgondolkodásba az a gondolat, hogy nem mi, magyarok vagyunk felelősek az ország sorsa miatt, hanem a felelőtlen elit és a külföldi hatalmak: "balsors sújtja Magyarországot."

Franciaország 200 év alatt 18 rendszerváltást hajtott végre, ami kimagaslóan sok, ezzel szemben Magyarország Ferenc József halála óta 11-et, magyarázta Tölgyessy. Mindig is azt határozta meg a ország politikai mozgását, hogy van egy politikai elit, ami rátelepszik az ország, viszont az ellenzék sem a hibákat próbálja korrigálni, hanem új rezsimet akar létrehozni.

Ennek egyik oka, hogy könnyű politikai sikereket elérni, elég csak sérelmeket felmutatni, felsorolni a társadalmi problémákat. Tölgyessy szerint minden tartós berendezkedés a manipulációra épül a magyar történelemben.

Tölgyessy véleménye szerint 1989-ben Spanyolország rosszabb helyzetben volt, mint Magyarország, mégis sikerült utolérnie Európát. A térség országai 1989 után hatalmas visszaesésen, életstratégiabeli váltáson mentek keresztül. Hasonló problémák jelentkeztek ezekben az országokban, ezt jelzi a szlovák populista erők előretörése és a jelenlegi lengyel kormány politikája is. Válság van tehát, jelentette ki Tölgyessy, de válság van Nyugat-Európában is, tette hozzá.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×