eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Tölgyessy Péter: rendszerváltó jellegű törés jöhet

Tölgyessy Péter: rendszerváltó jellegű törés jöhet

A rendszerváltás utáni Magyarország sikertelenségéről beszélt Tölgyessy Péter alkotmányjogász az Eötvös csoport budapesti rendezvényén. Előadásában hangsúlyozta: az állam nem tudta gazdaságát felzárkóztatni, a nyugati minták követése nem sikerült, és a keletre történő piaci nyitás sem hozott jelentős eredményt. A teljes előadást meghallgathatja május 13-án, szombaton 8.30 órától az InfoRádióban!

Tölgyessy Péter alkotmányjogász az Eötvös Csoport budapesti rendezvényén azt mondta: Magyarországon elmaradt az a kiugró gazdasági növekedés a rendszerváltás után, ami például Spanyolországnak sikerült. Közölte: Magyarország és a szomszédos államok 2003 és 2007 között voltak a legeredményesebbek, mégis hazánk sem ebben az időszakban, sem az elmúlt 26 évben nem tudott felzárkózni a többiekhez.

A világgazdasági válság óta pedig folyamatosan alacsony, átlag alatti a növekedés. Tölgyessy Péter szerint ennek főként két oka van: az egyik a kádári rendszer öröksége, a másik pedig politikai természetű örökség.

Tölgyessy Péter úgy emlékszik, Orbán Viktor a rendszerváltáskor is szerette volna az országot sikerre vinni, mint mondta: ezt a Fidesz eredetileg baloldali bázisdemokratiklus elképzelésekkel, a nyugatossággal és a reformközgazdaságtani elképzelésekkel akarta elérni. És mivel 1994-ben csekély számú képviselővel kerültek be az Országgyűlésbe a választásokon, változtattak elveiken.

Tölgyessy Péter: rendszerváltó jellegű törés jöhet

Tölgyessy Péter szerint Orbán Viktor nem megoldja a problémát, hanem kezeli, megmondja ki a hibás, szabadságharcot vív, küzd és javakat oszt, de nem úgy, ahogy a baloldal azt tette korábban, hanem egészen másképp.

Tölgyessy Péter szerint a Fidesz nem adja meg a kormányváltás lehetőségét, ezért szűkíti a mozgásteret, bénít, gyengíti a civileket, de ezek feszültségekhez vezetnek a társadalomban, ami azt a helyzetet eredményezi, hogy a legkisebb követelés is magában hordozza a rendszerváltás igényét. Ugyanakkor belső feszültség lehet a Fideszen belül is.

Tölgyessy Péter hozzátette: ha kormányváltás nem is, de rendszerváltó jellegű törés még jöhet, ha a politikai berendezkedés elveszti az egyensúlyát. Addig is szerinte értelmes, érvelő és mindenkihez szóló kommunikáció kell az ellenzék részéről.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×