eur:
394.05
usd:
365.7
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Tölgyessy: a mindenki takarodjon elv rombolást jelent - előadás a korrupcióról

Tölgyessy: a "mindenki takarodjon" elv rombolást jelent - előadás a korrupcióról

Az, hogy mindenki takarodjon, nagyon tetszetős eszme, de vegyük tekintetbe: Magyarországon már 11 rendszerváltás volt, és mindegyik rombolást jelentett. Ami segíthet, a normák, a morális értékek fenntartása, az, hogy ne fogadja el az ország, hogy keresztbe korrumpáljuk egymást - hangsúlyozta Tölgyessy Péter politikai elemző a Transparency International Magyarország szervezésében tartott konferencián.

Tölgyessy Péter meglátása szerint a politikai rendszer lényege, hogy a bűnön keresztül lehet eljutni a megváltáshoz, ha már a rendes úton nem megy.

Rámutatott, hogy a korrupció mindig is fegyver volt a magyar politikában, oly módon, hogy mindenki a másikét próbálta meg felhasználni az ellenfele ellen. Vagyis a vád volt a fontos, nem az igazságszolgáltatás.

"Ebben a berendezkedésben mindenki dühösen ellenzi a korrupciót - amíg hatalomra nem kerül, akkor azonban már másként tekint erre" - hangsúlyozta a politikai elemző.

Tölgyessy Péter egyetlen valódi megoldást lát csak: visszalépni a piaci nyitottság és az állami nyitottság európai elvéhez. "Csak ehhez az az apróság kéne, hogy Magyarországon ez sikeres legyen" - fűzte hozzá.

Más utak szerinte nem lesznek sikeresek, zsákutcába vezetnek.

Ebből kitörni csak úgy lehetne, ha a magyar társadalom megtapasztalná, hogy lehet tisztán, teljesítménnyel is eredményt elérni - hangsúlyozta.

Az, hogy "mindenki takarodjon", mint fogalmazott, nagyon tetszetős eszme, de vegyük tekintetbe: Magyarországon már 11 rendszerváltás volt, ami totális rombolást jelentett.

"Ami segíthet, az a normák fenntartása, a morális értékek fenntartása, az, hogy ne fogadja el az ország, hogy keresztülkorrumpáljuk egymást. Talán egyszer ez az ország is ki tud ebből törni, sokaknak sikerült, olyanoknak is, akik korábban alattunk voltak" - zárta előadását Tölgyessy Péter.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×