eur:
393.61
usd:
364.78
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezetője azonnali kérdést tesz fel Orbán Viktor miniszterelnöknek az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. október 29-én.
Nyitókép: Máthé Zoltán

Csőd és rendkívüli kongresszus előtt a Jobbik

Rendkívüli kongresszust tart a Jobbik szombaton. Az ellenzéki párt nagy bajban van: majdnem egymilliárd forintot kellene befizetnie az államnak, de nincs ennyi pénze. A párt csődben van, és a megszűnés fenyegeti.

Az Állami Számvevőszék 2017 végén 662 millió forintra büntette meg a a Jobbikot. Ennek felét a Magyar Államkincstár már levette a párt számlájáról, de két éven keresztül 14,5 millió forintot még minden hónapban be kell fizetniük az adóhatóságnak.

A számvevőszék idén ismét tiltott finanszírozás miatt 136 millió forintra bírságolta meg a Jobbikot, és a párt büntetésként ugyanennyi állami támogatástól is búcsút mondhat. Ráadásul még a Magyar Postának is tartozik 50 millió forinttal.

"A párt csőd előtt áll"

- ezt a Jobbik elnökhelyettese, a párt parlamenti frakcióvezetője mondta az InfoRádióban. Gyöngyösi Márton elismerte, hogy nem tudják befizetni a majdnem 1 milliárd forintos állami bírságot.

"Üres a pártkassza, néhány millió forint fölött diszponál jelenleg a párt. Egyetlenegy vagyontárgyunk van, egy ingatlan, a Villányi úti pártirodánk, aminek értéke pár tízmillió forintra becsülhető."

Most abban bíznak, hogy részletfizetési lehetőséget kapnak: "Lehet, hogy megkapjuk azt kegyként, hogy csak az önkormányzati választások után kell befizetnünk ezt a bírságot. Teljes bizonytalanság övezi ezt a kérdést is" - mondta Gyöngyösi Márton.

Szerinte a Jobbikot a megszűnés fenyegeti: "Ha nem sikerül befizetni a pénzt, és az államkincstár vagy a NAV követeli, akkor az összes vagyontárgyunkat és számlánkat zárolják.

Inkasszót vetnének ki a pártra, ami kvázi egy csődeljárás kezdetét jelentené, ami nagyjából a pártnak a megszűnése.

Ilyen értelemben nem mi szüntetnénk meg, hanem kimondható lenne, hogy a hatalom és az Orbán-rezsim felszámolta a legnagyobb ellenzéki pártot" - tette hozzá a politikus.

A Jobbik szombaton rendkívüli kongresszust tart, de a párt megszüntetés nem került fel a tanácskozás napirendjére, a pártnál továbbra is bíznak a részletfizetési kedvezményben.

A bírságok ügyében az uniós bíróságokhoz fordultak, közben pedig a bakonycsernyei és a kéthelyi alapszervezet megalakulásával igyekeztek jelezni, hogy nem akarják felszámolni magukat.

A Jobbik pártigazgatója közben óvatosan fogalmazott, amikor a Népszava azt tudakolta, megszűnik-e a párt.

"Vészhelyzetben felelőtlenség tippelni"

- fogalmazott a lapnak Szabó Gábor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A lelki álomkórtól óv Ferenc pápa a keresztút meditációjában

Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×