eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay

Novák Katalin: az jár a legjobban, aki akkor veszi föl a támogatást, amikor már úton van a baba

Soha ennyi támogatást nem kaptak még az önálló élet kezdetén álló fiatal párok Magyarországon, mint most – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a kormány családvédelmi akciótervéről a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. Novák Katalin szerint a fiatal házasok gyermekvállalási támogatása olyan kölcsön, ami teljes egészében támogatássá válhat.

Nem várjuk azt, hogy nyilatkozzanak a fiatalok arról, hogy hány gyermeket szeretnének - mondta Novák Katalin. "A házaspár felveszi a tízmillió forintot, és elkezdik törleszteni az ötvenezres részleteket. Ha öt éven belül megszületik az első gyermek, a törlesztést három évre felfüggesztik. A második gyermek után szintén hároméves visszafizetési szünet következik, és a fennálló tartozás 30 százalékát elengedik. A harmadik gyermek után a teljes maradék tartozást már nem kell visszafizetni" - ismertette a részleteket az államtitkár, aki ugyanakkor hangsúlyozta:

ha nem születik meg 5 éven belül az első gyermek, akkor a kölcsön piaci kamatozású lesz, és a kamattámogatást is vissza kell fizetni.

Novák Katalin megerősítette, hogy a belépés lehetőségét három évre hirdetik meg és a hitel járulékos költségeit is átvállalja az állam.

A családvédelmi akcióterv egyik pontja a legalább négy gyermeket vállaló nők számára adómentességet nyújt. Novák Katalin azt mondta:

az intézkedés 2020 januárjától lesz érvényben.

Azok, akiknek már felnőtt gyermekei vannak, és jelenleg már semmilyen kedvezményt, családi pótlékot sem kapnak utánuk, ők gyakorlatilag 15 százalékkal nagyobb fizetést vihetnek maid haza. Az államtitkár hozzátette, ennek van egy olyan üzenete is, hogy megbecsülik ezeket az édesanyákat is.

Novák Katalin arról is beszélt, hogy bár vannak olyan apák, akik egyedül nevelik a gyermekeiket, a szja-mentességet mégis csak az anyákra terjesztik ki, mert az a tapasztalat, hogy jellemzően ők maradnak egyedül szülőként a gyermekekkel.

Anélkül, hogy rivalizálni szeretnék, a gyermekvállalással járó terhek, például a munkahelyi kiesés, lényegesen jobban érintik az édesanyákat, mint az édesapákat

– fogalmazott Novák Katalin, hangsúlyozva, hogy a kedvezményeket nagyrészt a párok vehetik igénybe.

A családtámogatási akcióterv nagycsaládosoknak szóló, hétszemélyes autó vásárlását támogató intézkedéséről az államtitkár azt mondta, azért volt rá szükség, mert háromnál több gyermek két szülővel egy átlagos autóban már nem fér el. Novák Katalin megerősítette, hogy a támogatás 2,5 milliós összeget jelent, csak új autót lehet belőle vásárolni és a támogatás mértéke nem haladhatja meg a jármű értékének ötven százalékát.

A szakportálok összeállítása szerint ezek jellemzően 7-8 millió forintért megvásárolható autók, amit a szakértők szerint leginkább a felső középosztály engedhet meg magának.

Arról, hogy a használt autók vásárlására miért nem terjesztették ki a kedvezmény, az államtitkár az Arénában azt mondta, hogy használt járműnél nagyon nehéz lett volna megszabni a támogatás kereteit, és nem lehet cél, hogy minden, nagyon rossz állapotban lévő autót megvásároljanak csak azért, mert jár hozzá a támogatás.

A család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a teljes bölcsődei ellátásról is beszélt, mint mondta, ezt a szülők sok esetben nem veszik igénybe, ezért nincs rá szükség. Hozzátette,

a kormány településekre lebontva végignézte a bölcsődei férőhelyek és a gyermekek számát.

Készült egy egész országra kiterjedő térkép, megnézték, hogy az adott településen hány három év alatti gyermek él, hány bölcsődei férőhely van, milyen igények vannak és milyen elképzelése van az önkormányzatnak a bölcsődei ellátás bővítéséről. Az információk alapján összegezték a férőhelyigényeket, egészen pontosan lebontva tudják, hogy hol, mire van szükség.

A minisztérium számításai szerint ma Magyarországon mintegy 20 ezerrel több bölcsődei férőhely kellene a teljes lefedettséghez, ez azonban lehet minibölcsőde, családi- vagy munkahelyi bölcsőde is - az család- és ifjúságügyért felelős államtitkára.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×