eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Gál Csilla a gyermekét eteti salgótarjáni otthonában 2018. szeptember 27-én. A 11 éves Rett-szindrómás kislány teljes ellátásra szorul. A kormány konzultációsorozatot indított az otthonápolás megbecsüléséről, célja, hogy javítsa az e tevékenységet végzők helyzetét.
Nyitókép: MTI Fotó: Komka Péter

Még több segítséget kapnak a beteg gyermeket otthon ápoló családok

Január elsejétől egyszerre is igénybe lehet venni a beteg gyermekek otthonápolási díját (gyod) és a másik gyermek után járó többi családtámogatást - jelentette be a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár az InfoRádióban.

Novák Katalin megerősítette, hogy január elsejétől vezeti be a kormány gyermekek otthongondozási díját (gyod). Ez azokat a szülőket illeti meg, akik olyan betegről gondoskodnak, aki önellátásra képtelen, és szülők otthon ápolják ezt a gyermeket. Ennek a támogatásnak az összege 2022-re eléri a minimálbér összegét. Ehhez három lépésben emeli majd a kormány az összeget, de rögtön az első lépésben 100 ezer forint lesz.

A legutóbbi kormányülésen előzetes döntés született arról, hogy

azoknál a családoknál, ahol az otthon ápolt gyermeknek testvére születik, a kistestvér után is minden családtámogatást megkapnak a szülők,

ugyanúgy, mintha nem lenne egy otthon ápolt gyermek a családban - jelentette be az államtitkár.

Novák Katalin hangsúlyozta, hogy a most hatályos rendszer ezt nem teszi lehetővé, a hatályos szabályok szerint ugyanis különbözetet kell számítani, le kell vonni a családtámogatásból az ápolási díjat, és csak az így kiszámított összegre jogosult a család, illetve a magasabb összeget kapják csak meg.

Ha az őszi ülésszakban benyújtani tervezett javaslatot megszavazza a parlament, akkor január elsejétől életbe léphet a módosítás - mondta Novák Katalin.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×