eur:
378.63
usd:
348.02
bux:
58010.99
2023. december 2. szombat Melinda, Vivien
Nyitókép: Pexels

Otthonápolás: a kormány szerint is emelni kell a díjat

Mintegy 16 ezer aláírást gyűjtöttek össze eddig azok a civil aktivisták, akik az otthonápolás munkaviszonyként történő elismerését és az ápolási díj megduplázását követelik az Országgyűléstől. Az egyik cél elérésére az InfoRádió értesülése szerint jó esélyük van.

Pénteken ismét tünteni fognak a Parlament előtt a „Lépjünk, hogy léphessenek” Közhasznú Egyesület tagjai, ha nem kapnak ígéretet az otthonápolás munkaviszonyként történő elismerésére és az otthonápolási díj megemelésére. Ezt korábban Csordás Anett, a civil szervezet munkatársa mondta az Országházban tartott sajtótájékoztatón.

„Addig fogjuk ezt folytatni, amíg nem történik változás”

– hangsúlyozta.

Az MSZP, a Párbeszéd és a Demokratikus Koalíció hetek óta követeli az otthonápolás munkaviszonyként történő elismerését és az ápolási díj megemelését.

Beálltak egy petíció mögé is, amit már 16 ezren írtak alá. Legutóbb a DK egyik országgyűlési képviselője, Székely Sándor beszélt erről a témáról plenáris ülésen. Mint mondta, a legmagasabb, kiemelt ápolási díj 52800 forint, ami alig több mint fele a „szintén nagyon kevés minimálbérnek”.

A kormánypártok szerint az baloldali ellenzék hisztériakeltésre használja fel az otthonápolás ügyét.

Mindazonáltal a Fidesz-KDNP is támogatja, hogy akik ilyen feladatokat látnak el, azok a mostaninál több pénzt kapjanak érte. Szászfalvi László kereszténydemokrata országgyűlési képviselő napirend előtti felszólalásában kérte a kormányt, hogy az ügy kezelésére.

A kormány 2010 óta minden évben megemelte az otthonápolási díjat és most is erre készül – tájékoztatott Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. „A kormánynak szándéka a további emelés, ezért folytatunk folyamatos egyeztetéseket” – fogalmazott, hozzátéve:

az idei évben döntenek arról, hogy a következő években miként alakul az összeg.

Akik legalább 20 éven keresztül otthon ápolták gyermeküket, 50 ezer forintos nyugdíjkiegészítést is kapnak – emelte ki.

Az InfoRádió értesülése szerint a kormányoldal a díj emelésével egyetért, a munkaviszonnyá nyilvánítással azonban nem, mert az visszaélésekre adna lehetőséget.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nyilatkozatok - Nem lenne meglepetés a továbbjutásunk
Labdarúgás, Eb-2024 - sorsolás után

Nyilatkozatok - "Nem lenne meglepetés a továbbjutásunk"

A magyar labdarúgó-válogatott Eb-kijutásban kulcsszerepet vállaló kapusa amondó, nem gyilkos a szombati, hamburgi sorsoláson kialakult német, magyar, skót, svájci csoport a 2024-es labdarúgó-Eb-re. Nagy Ádám szerint "abszolút van keresnivalónk", de nem szabad elkiabálni semmit. Marco Rossi szerint Svájc, Skócia és Magyarország hármasa közül bármelyik bármelyiket megverheti a továbbjutó helyekért zajló küzdelemben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.04. hétfő, 18:00
Nagy Márton
gazdaságfejlesztési miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×