INFORÁDIÓ 
2020. április 10. péntek
Zsolt

bor

lőrincz györgy

eger

Lőrincz György, az Egri borvidék borásza, az egerszalóki St. Andrea Borászat főborásza, tulajdonosa, a Magyar Bor Akadémia 2009-es Év Bortermelője-díjának győztese áll pincészetében 2009. december 5-én.

Lőrincz György: a türelem és a szeretet teheti naggyá az egri bort

Az egri borok is lehetnek olyan elegánsak, mint a burgundiak - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában az Egri Borút Egyesület elnöke, a St. Andrea pincészet birtokigazgatója. Lőrincz György szerint sok kihasználatlan lehetőség van az egri borvidékben, de a tudatos és elhivatott munka áttörést hozhat.

Egert Burgundia mellett szokás emlegetni, a földrajzi elhelyezkedése ugyanis nagyon hasonlít a két területnek. Persze az óceántól való távolság Eger esetében jóval nagyobb.

"Az az elegancia, ami megvan Burgundiában, meglehet az egri borban is.

Azt nyilvánvalóan nem szabad elfelejteni, hogy több évszázad hagyománya öröklődött kint, Franciaországban, itt pedig 25 év, mostanában" - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Lőrincz György borász, az Egri Borút Egyesület elnöke, a St. Andrea pincészet birtokigazgatója.

A borász azonban egy másik borvidékhez is hasonlítja az egrit, méghozzá Rhone-hoz, ahol ugyanúgy sok szőlőfajta van, és még egyhez, Piemonthoz, ahol ugyanolyan dinamikusan zajlik a borkészítés.

"Hihetetlen tartalékok vannak ebben a vidékben" - tért rá Egerre, ami szerinte hamarosan elő is fog jönni, és biztos benne, hogy lehengerlő módon.

Hogy eddig miért nem jött ki Egerből az a bizonyos lehetőség, arról Lőrincz György úgy véli,

korábban nem volt meg hozzá a türelem és a szeretet:

"Egy közösségről, termelői közösségről beszélünk, elengedhetetlen, hogy ott legyen közöttünk. Ezen belül egymást bátorítva, segítve, tapasztalatainkat megosztva építsük a dolgainkat. Nyilván mindenki a maga portáján igyekszik a legjobbat tenni, de

segítsük egymást, és akkor meg is tudjuk fogalmazni a jó üzenetet.

Van egy csomó jó példa erre Egerben is már" - tette hozzá a szakember, aki szerint az új generáció is példát mutat azzal, hogy havonta tapasztalatot cserél; de ezt folyamatosan kell művelni.

Nyitókép: MTI/H. Szabó Sándor

Kapcsolódó hang

Lőrincz György borász - Aréna, 1. rész
 


Lőrincz György borász - Aréna, 2. rész
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018