eur:
408.2
usd:
374.89
bux:
73837.78
2024. november 4. hétfő Károly
Nyitókép: Pixabay.com

Zsidai Zoltán Roy gasztroforradalomról, áfáról és a brit bulituristákról

A magyar csúcsgasztrómia jelentősen megújult az elmúlt öt évben, most az a feladat, hogy ez a folyamat még szélesebb körben elterjedjen - mondta az Inforádió Aréna című műsorában Zsidai Zoltán Roy étteremtulajdonos, gasztronómiai szakember.

Nagy mélységekből érkezve óriási fejlődésen ment keresztül az elmúlt 10-15 évben a magyar gasztronómia - vélekedett az InfoRádió Aréna című műsorában Zsidai Zoltán Roy gasztronómiai szakértő.

Szerinte

az elmúlt 3-5 évben ez a "forradalom" eljutott a mostani a fokozatra, amibe nyugati hatásra jelentős szerepet játszottak a tévés főzőműsorok és a nagy számú szakácskönyv.

"Hogy a gasztronómia divat lett, az már a válság előtt így volt, de épp a válság idejében ugrott meg az emberek igényszintje ezen a területen" - fejtegette Zsidai, aki szerint mivel a pénzügyi források beszűkültek, innovációra volt szükség ahhoz, hogy a minőség megjelenjen a gasztroforradalomban.

A szakember úgy fogalmazott, ma már a "régiek" is tudják, hogy működik ez az újfajta gasztronómiai világ, hiába tagadták korábban.

A gasztroforradalom összetevői között említette Zsidai a megfelelő alapanyagokat és az étterem-működtetési etikát, amelynek - mint hangsúlyozta -, nem szabad csak Budapest szűk elitjében terjednie.

A turizmusról szólva a gasztronómiai szakember elmondta, fontos lépések történtek a hazai gasztronómia fejlődési pályára állítása érdekében azzal, hogy

az áfarendezés - vagyis az ételekre vonatkozó áfa 9 százalékra csökkentése - megtörtént. "Még így is hátrányban vagyunk a versenytársainkhoz képest, ugyanis például 27 százalékos a bor áfája."

Ha szerinte magasabbak az adóink és alacsonyabb az árbevételünk, és például az energiaköltségeink is magasabbak, mint Ausztriában, a munkabér dönti el a különbséget, amit közben növelni igyekszik Magyarország; következtetése szerint tehát

a költségeket kellene csökkenteni a szektorban, az adókkal lehetne kiegyenlíteni a versenyt Ausztriával.

Zsidai Zoltán Roy pozitív folyamatnak nevezte, hogy a vidéki turizmusba most rengeteg pénz áramlik, és ma már a világ számos pontján tudják, hol van Budapest, ami korábban nem így volt. Úgy véli,

a konferencia- és a kulturális turista több GDP-t termel, mint 15 brit buliturista,

akik szintén egy szegmens, akikre szükség van, de muszáj, hogy "ne legyünk féllábúak", mert

a legfelső szegmensben kisebb lélekszámemeléssel sokkal nagyobb GDP-emelkedést lehet elérni.
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző a moldovai elnökválasztásról: Maia Sandu pirruszi győzelmet aratott, egyre többen „gyűlölik” a pártját

Elemző a moldovai elnökválasztásról: Maia Sandu pirruszi győzelmet aratott, egyre többen „gyűlölik” a pártját

A kelet-európai országban a hét végén tartották az elnökválasztás második fordulóját, melyet a hivatalban lévő elnök, Maia Sandu nyert meg Alexandr Stoianoglo ellen. Pászkán Zsolt, a Magyar Külügyi Intézet külső munkatársa szerint nem vár könnyű időszak Maia Sandura, mert bár a moldovaiak többsége támogatja az uniós csatlakozást, az elnök pártja egyre népszerűtlenebb.

Izgalmas térképen az amerikai elnökválasztás várható kimenetele

Igencsak szoros csatát jósolnak a közvélemény-kutatók, de a szakértő szerint Donald Trump így is jobban áll, mert eddig is mindig alulmérték a voksolások előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.11.05. kedd, 18:00
Hankó Balázs
kultúráért és innovációért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×