eur:
395.3
usd:
371.23
bux:
65144.22
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay.com

Zsidai Zoltán Roy gasztroforradalomról, áfáról és a brit bulituristákról

A magyar csúcsgasztrómia jelentősen megújult az elmúlt öt évben, most az a feladat, hogy ez a folyamat még szélesebb körben elterjedjen - mondta az Inforádió Aréna című műsorában Zsidai Zoltán Roy étteremtulajdonos, gasztronómiai szakember.

Nagy mélységekből érkezve óriási fejlődésen ment keresztül az elmúlt 10-15 évben a magyar gasztronómia - vélekedett az InfoRádió Aréna című műsorában Zsidai Zoltán Roy gasztronómiai szakértő.

Szerinte

az elmúlt 3-5 évben ez a "forradalom" eljutott a mostani a fokozatra, amibe nyugati hatásra jelentős szerepet játszottak a tévés főzőműsorok és a nagy számú szakácskönyv.

"Hogy a gasztronómia divat lett, az már a válság előtt így volt, de épp a válság idejében ugrott meg az emberek igényszintje ezen a területen" - fejtegette Zsidai, aki szerint mivel a pénzügyi források beszűkültek, innovációra volt szükség ahhoz, hogy a minőség megjelenjen a gasztroforradalomban.

A szakember úgy fogalmazott, ma már a "régiek" is tudják, hogy működik ez az újfajta gasztronómiai világ, hiába tagadták korábban.

A gasztroforradalom összetevői között említette Zsidai a megfelelő alapanyagokat és az étterem-működtetési etikát, amelynek - mint hangsúlyozta -, nem szabad csak Budapest szűk elitjében terjednie.

A turizmusról szólva a gasztronómiai szakember elmondta, fontos lépések történtek a hazai gasztronómia fejlődési pályára állítása érdekében azzal, hogy

az áfarendezés - vagyis az ételekre vonatkozó áfa 9 százalékra csökkentése - megtörtént. "Még így is hátrányban vagyunk a versenytársainkhoz képest, ugyanis például 27 százalékos a bor áfája."

Ha szerinte magasabbak az adóink és alacsonyabb az árbevételünk, és például az energiaköltségeink is magasabbak, mint Ausztriában, a munkabér dönti el a különbséget, amit közben növelni igyekszik Magyarország; következtetése szerint tehát

a költségeket kellene csökkenteni a szektorban, az adókkal lehetne kiegyenlíteni a versenyt Ausztriával.

Zsidai Zoltán Roy pozitív folyamatnak nevezte, hogy a vidéki turizmusba most rengeteg pénz áramlik, és ma már a világ számos pontján tudják, hol van Budapest, ami korábban nem így volt. Úgy véli,

a konferencia- és a kulturális turista több GDP-t termel, mint 15 brit buliturista,

akik szintén egy szegmens, akikre szükség van, de muszáj, hogy "ne legyünk féllábúak", mert

a legfelső szegmensben kisebb lélekszámemeléssel sokkal nagyobb GDP-emelkedést lehet elérni.
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×