eur:
393.49
usd:
367.13
bux:
66595.98
2024. április 25. csütörtök Márk
Szimulált sérültet lát el egy csapat a Magyar Vöröskereszt 47. Országos Elsősegélynyújtó Versenyének döntőjében 2018. szeptember 8-án Miskolcon.
Nyitókép: Vajda János

Megkönnyítik a jogosítványszerzést jövőre

Megváltoznak az elsősegélynyújtási ismeretek elsajátítását tanúsító igazolás bemutatásának feltételei - az erről szóló kormányrendelet a Magyar Közlönyben jelent meg.

A Napi.hu vette észre a módosítást, amely szerint "hatályát veszti a közúti járművezetők és a közúti közlekedési szakemberek képzésének és vizsgáztatásának általános szabályairól szóló 179/2011. (IX. 2.) kormányrendelet 5. § (5) bekezdésében az "és az elsősegélynyújtási ismeretek elsajátítását tanúsító igazolást" szövegrész."

Az eredeti szabályok szerint a gépjármű vezetésére jogosító vezetői engedély megszerzéséről a vizsgaigazolás csak akkor adható ki, ha a levizsgázott személy igazolja az alapfokú iskolai végzettséget és az elsősegélynyújtási ismeretek elsajátítását tanúsító igazolást megszerezte. Ebből a két feltételből került most ki a második. Az alapfokú iskolai végzettség továbbra is feltétele a jogosítványnak.

A bpiautosok.hu ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy ettől még

továbbra is feltétele marad az egészségügyi vizsga a jogosítvány megszerzésének.

A sikeres vizsga után a vizsgaigazolást eddig csak úgy lehetett megkapni, ha az elsősegély vizsgáról szóló papírt bemutatta a Közlekedési Felügyeleten a vizsgázó. Most viszont ezt nem kell megtenni, csak a vezetői engedély kiadásának feltétele lesz a Közlekedési Igazgatási Hatóságnál.

Tehát ezzel a rendelettel csupán egy felesleges úttól kímélik meg a vizsgázókat, akiket a jövőben is felkészítik majd az újraélesztésre, betegvizsgálatra és eszméletlen betegek ellátására - írja a bpiautosok.hu.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×