eur:
394.48
usd:
369.79
bux:
65230.38
2024. április 19. péntek Emma
Diákok a matematika írásbeli érettségi vizsgán a XVI. kerületi Táncsics Mihály Általános Iskola és Gimnáziumban 2018. május 8-án. Az Oktatási Hivatal korábbi tájékoztatása szerint a 2005-ben bevezetett kétszintű érettségi vizsgarendszer 28. időszakában 1.183 helyszínen összesen mintegy 110.700-an adnak számot tudásukról.
Nyitókép: Máthé Zoltán

Nagy dolgok dőlnek el a 2019-től gimnáziumba lépők életében

Péntekig jelentkezhetnek a központi írásbeli felvételire a középiskolába készülő tanulók. Íme az eljárás részletei.

A központi felvételit csak azoknak a tanulóknak kell megírniuk, akik olyan helyre jelentkeznek, ahol ezt kötelezővé teszik - hangsúlyozta az InfoRádiónak Pongrácz László, az Oktatási Hivatal köznevelési programok főosztályának vezetője.

"A középiskolák körülbelül 75 százaléka írja elő ezt; aki ilyen iskolába akar menni, annak mindenképpen most jelentkeznie kell a központi írásbeli vizsgára,

meg kell írnia, majd az eredmény ismeretében, aminek február 7-ig meg kell lennie, kell majd jelentkeznie oda, ahová az eredményei ismeretében szeretne" - tisztázta Pongrácz.

A vizsgát bármelyik középiskolában meg lehet írni. A részleteket a jelentkezők megtalálják az Oktatási Hivatal honlapján.

A felvételik megírásának időpontja: január 19.

Minden tanuló a választott intézmény típusának megfelelő feladatokat fog kapni.

Az érintettek egyik köre nyolcadikos most, a másik a negyedikeseké, illetve a hatodikosoké, akik nyolc, illetve hatosztályos gimnáziumokba igyekeznek.

Az intézmények már korábban meghirdették a maguk feltételeit, felvételi eljárásrendjét.

Központi vizsgát csak gimnáziumok és szakgimnáziumok írhatnak elő, összesen 425 intézmény tette ezt meg.

Ha a tanulónak rosszul sikerül a központi felvételi, még mindig választhat olyan középiskolát, ahol ezt nem tették kötelezővé.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
Magyar óvodában építettek be egy nemzetközi innovációt

Magyar óvodában építettek be egy nemzetközi innovációt

A XVIII. kerületi Zöld Liget Tagóvoda teljes homlokzata és gépészete megújult, évtizedekre előre biztosítva az épület energiahatékony működését. Bár a klímaváltozás elleni küzdelemben az épületek felújítása az egyik legjelentősebb hatásokkal kecsegtető terület, itthon még viszonylag kevés kutatás-fejlesztés zajlik a témában. Az EU-s Horizon2020 keretprogram lehetőséget ad arra, hogy tagállamok kutatás-fejlesztő partnerei összefogjanak és úttörő megoldásokat fejlesszenek. Ez volt a célja a StepUP kutatás-fejlesztési projektnek is, ami innovatív megoldásokkal ösztönzi az energetikai mélyfelújítást, és ezáltal minél több épület karbonsemlegessé válását - szerepel az ABUD Mérnökiroda közleményében.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×