eur:
393.9
usd:
364.77
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay.com

Horváth Ildikó: ezer milliárdnál jóval több kerül az egészségügybe évről évre

A kormány 37 milliárd forinttal emeli az egészségügyi alapkasszáját. Az ágazatért felelős államtitkár szerint a biztonságos ellátást segítő, a lakosság igényeinek megfelelő korrekcióról van szó. A Magyar Orvosi Kamara elnöke viszont úgy látja, hogy az összevont szakellátásra jutó 6,5 milliárd forintos pluszforrás csak csepp a tengerben.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma 23,5 milliárd forintos plusz forrást szán a gyógyszertámogatásra, 6,5 milliárdot az összevont szakellátásra, 6 milliárd forintot gyógyászati segédeszközökre valamint 900 millió forintot kötszertámogatásra.

Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár az InfoRádiónak elmondta, hogy

az összeget a lakosság igényeihez mérten határozták meg.

Ezek olyan emelések, melyeket minden évben biztosít a törvény, hogy ha év vége felé látszik bizonyos területeken a többletköltés, mert nagyobb volt a lakossági igény az egyes ellátásokra, akkor azt pótolni lehessen - mondta az államtitkár.

A Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint ugyanakkor ez csupán apró korrekció, amelynek nincs közvetlen hatása a gyógyításra. Éger István úgy fogalmazott, ebből az összegből nem lesz bér, mint ahogyan nem lesz bér abból a 6,5 milliárd forintból sem, amit az összevont szakellátásra fordítanak.

Ez egy pici csepp a tengerben, amivel korrigálnak szükség szerint egyes sorokat a költségvetésben, de a részleteket nem ismerjük.

- mondta a kamara elnöke. A Magyar Orvosi Kamara felvetésére, hogy ezer milliárd forint kellene és akkor rendben lenne az egészségügy, Horváth Ildikó azt mondta, ezer milliárd forintnál jóval több kerül az egészségügybe évről évre. Azt, hogy ezt az összeget a kamara pontosan hogy gondolja, milyen területekre szánja, erről beszélgetni kell, ahogyan arról is, melyek azok a szervezeti változások, amelyek garantálják, hogy ha még több összeget fektet be a kormány, akkor attól valóban hatékonyabb, jobb lesz a betegek ellátása - tette hozzá az államtitkár.

Horváth Ildikó azt ígérte, hogy

ismételten konzultálnak a szakmai szervezettel, amelyet fontos partnernek tekintenek, hiszen kötelező a kamarai tagság, tehát a szervezet az egész magyar orvostársadalmat képviseli.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának közleménye szerint a plusz forrással együtt évente mintegy 5 milliárd forinttal csökkentenék az egészségbiztosítási alap kiadásait. Az ágazatért felelős államtitkár erről annyit mondott, hogy a hatékonyság javítására törekednek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×