INFORÁDIÓ
2021. szeptember 20. hétfő
Friderika

egészségügy

horváth ildikó

éger istván

Horváth Ildikó: ezer milliárdnál jóval több kerül az egészségügybe évről évre

Horváth Ildikó: ezer milliárdnál jóval több kerül az egészségügybe évről évre

InfoRádió

A kormány 37 milliárd forinttal emeli az egészségügyi alapkasszáját. Az ágazatért felelős államtitkár szerint a biztonságos ellátást segítő, a lakosság igényeinek megfelelő korrekcióról van szó. A Magyar Orvosi Kamara elnöke viszont úgy látja, hogy az összevont szakellátásra jutó 6,5 milliárd forintos pluszforrás csak csepp a tengerben.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma 23,5 milliárd forintos plusz forrást szán a gyógyszertámogatásra, 6,5 milliárdot az összevont szakellátásra, 6 milliárd forintot gyógyászati segédeszközökre valamint 900 millió forintot kötszertámogatásra.

Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár az InfoRádiónak elmondta, hogy

az összeget a lakosság igényeihez mérten határozták meg.

Ezek olyan emelések, melyeket minden évben biztosít a törvény, hogy ha év vége felé látszik bizonyos területeken a többletköltés, mert nagyobb volt a lakossági igény az egyes ellátásokra, akkor azt pótolni lehessen - mondta az államtitkár.

A Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint ugyanakkor ez csupán apró korrekció, amelynek nincs közvetlen hatása a gyógyításra. Éger István úgy fogalmazott, ebből az összegből nem lesz bér, mint ahogyan nem lesz bér abból a 6,5 milliárd forintból sem, amit az összevont szakellátásra fordítanak.

Ez egy pici csepp a tengerben, amivel korrigálnak szükség szerint egyes sorokat a költségvetésben, de a részleteket nem ismerjük.

- mondta a kamara elnöke. A Magyar Orvosi Kamara felvetésére, hogy ezer milliárd forint kellene és akkor rendben lenne az egészségügy, Horváth Ildikó azt mondta, ezer milliárd forintnál jóval több kerül az egészségügybe évről évre. Azt, hogy ezt az összeget a kamara pontosan hogy gondolja, milyen területekre szánja, erről beszélgetni kell, ahogyan arról is, melyek azok a szervezeti változások, amelyek garantálják, hogy ha még több összeget fektet be a kormány, akkor attól valóban hatékonyabb, jobb lesz a betegek ellátása - tette hozzá az államtitkár.

Horváth Ildikó azt ígérte, hogy

ismételten konzultálnak a szakmai szervezettel, amelyet fontos partnernek tekintenek, hiszen kötelező a kamarai tagság, tehát a szervezet az egész magyar orvostársadalmat képviseli.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának közleménye szerint a plusz forrással együtt évente mintegy 5 milliárd forinttal csökkentenék az egészségbiztosítási alap kiadásait. Az ágazatért felelős államtitkár erről annyit mondott, hogy a hatékonyság javítására törekednek.

Nyitókép: Pixabay.com

Kapcsolódó hang

Eü-i alapkassza töltése
 
Eü-i államtitkár - 37 mrd forintos emelés
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018