INFORÁDIÓ
2021. július 24. szombat
Kincső, Kinga

éger istván

háziorvos

kásler miklós

emmi

egészségügy

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke beszél a Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal Túl a félidőn címmel megrendezett plenáris ülésén az EDDSZ budapesti székházában 2012. szeptember 27-én.

Éger István: az újság jobban értesült, mint az orvosi kamara

Infostart / InfoRádió - Déri Ágota

Az erőforrástárca nem egyeztetett a Magyar Orvosi Kamarával a háziorvosi rendszer átalakítási tervéről - reagált a szakmai testület elnöke arra a sajtóhírre, hogy az alapellátás új országos központot kapna, és járásonként állami egészségügyi központokat hoznának létre.

"Nem először fordul elő, hogy az újság jobban értesült, mint a szakma" - reagált Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke az InfoRádiónak a Népszava értesülésére, mely átalakítaná az egészségügyi kormányzat a háziorvosi rendszert.

"Amit most megszellőztetnek, arról fogalmunk sincsen, illetve amennyi most kiszivárgott, az eléggé meglepő"

- fogalmazott a kamara elnöke, aki épp amiatt nem tud reagálni a részletekre, mert velük hivatalosan senki nem közölt semmit. "Ami most napvilágot látott, az a személyes véleményem szerint olyan dolgokat vet fel, ami teljesen irreális" - tette hozzá Éger István.

A sajtóban megjelent hírek alapján a kamara elnöke úgy látja, "pótcselekvés" zajlik, miközben a Magyar Orvosi Kamara alig két hete küldte meg javaslatait a tárcának arról, hogy a szakmai szervezet szerint hogyan és mennyi pénzből lehetne rendbe tenni az egészségügyet, ennek része az alapellátás megerősítése is.

Ismert, az orvoskamara 1000 milliárd forintot igényelne az ágazatba, ehhez képest a kormány 190 milliárdot ígért, azt is csak úgy, hogy előtte az egész rendszert átvilágítják és komoly megkötésekkel mehetnének ki a pénzek. Erre reagálva Éger István elmondta,

hosszú hónapok óta nem történt egyeztetés az Emmi és a MOK között.

"A szakma súlyosan alulfinanszírozott, nem véletlenül keletkezik évről évre 50-60-70 milliárd forintos hiány a kórházaknál. Addig, amíg a mindenkori politika és a költségvetés nem fizeti meg azt a pénzt, amibe a működés valóban kerül, addig lehet ujjal mutogatni és hatékonyságról beszélni, de ez így nem korrekt"

- mondta Éger István.

Nyitókép: Kovács Attila

Kapcsolódó hang

A háziorvosi rendszer átalakítása - Magyar Orvosi Kamara
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018