eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay.com

Társadalmi riport 2018: ritka jelenség a magyar társadalomban

Huszonkét tanulmányt felvonultató kötet jelent meg Társadalmi riport 2018 címmel, ami a társadalmi mobilitás és az iskolarendszer összefüggéseiről igyekszik állapotjelentést adni. A kötet egyik szerkesztője az InfoRádiónak beszélt a munkáról.

A társadalmi mobilitás témájával több tanulmány is foglalkozik a Társadalmi riport 2018 című friss kötetben, amely 22 nagy esszén keresztül vizsgálja az elmúlt időszak változásait. A kötet egyik szerkesztője, Tóth István György az InfoRádiónak elmondta:

hogy milyenek az ország hosszú távú kilátásai, mennyire prosperál, mennyire lesz fejlődőképes, jelentős részben múlik azon, hogy a különböző társadalmi rétegek között mennyire könnyű vagy nehéz az átjárás.

"Azokban az országokban, ahol a társadalmi mobilitás nagyobb, nagyobb az esély arra, hogy a tehetségek érvényesülni tudnak, és nem fogja őket vissza valamilyen korlátozó tényező" - ismertette Tóth.

A Szelényi Ivánnal közösen jegyzett egyik tanulmányában abból indulnak ki, hogy

Magyarországon az egyenlőtlenségek nem túl nagyok, a társadalmi mobilitás mégis nagyon kicsi, ami ritka jelenség.

Általában azt találják a társadalomtudósok, hogy ahol nagyobb az egyenlőtlenség, ott kisebb a mobilitás és fordítva, hiszen ahol kisebbek a társadalmi rétegek közti különbségek, ott könnyebb feljebb ugrani eggyel vagy kettővel - mondta Tóth István György.

Egy társadalom alsó rétegeiből akkor nehéz vagy nem lehet kiemelkedni (ezt a jelenséget hívják ragadós padlónak), ha nem elég jó és hatékony az iskolarendszer, és

nagyon nagy mértékű a szülői hátrányok átörökítése

- magyarázta a szakember. Tóth kiemelte: nem csak a "padló", a "plafon is ragadós",

részben a vagyonátörökítés, részben a házasodási szokások miatt, illetve ebben is közrejátszik az iskolarendszer elérhetősége,

hiszen a tehetősebb, módosabb szülők könnyebben el tudják érni, hogy a gyerekeik érvényesüljenek, még akkor is, ha a gyermekeik esetleg szerényebb képességűek.

Az iskolában nyílik az esélyolló

E társadalmi berögzültség kimozdítását segítheti a kötelező óvodáztatás intézménye, hisz ez a gyerekek kezdeti éveiben abban segíthet, hogy "közös nyelvet beszéljenek" a gyerekek, találkozzanak különböző társadalmi réteghelyzetű gyerekekkelt. Viszont "nálunk az a probléma, hogy

az iskolarendszerben már nagyon korai a szelekció, elválik a gyerekek sorsa"

- tette hozzá. Attól függően, hogy mit engedhetnek meg maguknak a szülők, már 6 éves kortól sok gyermek járhat alapítványi iskolába; a különbségek egyetemista korra pedig már akkorák lesznek, hogy a gazdagabb családokban felnövekvők már nem is itthon járnak egyetemre.

Arról, hogy fennáll-e a veszélye, hogy a gyengébb képességű, rosszabb sorsú gyerekek maradnak itthon, a szerencsésebb körülmények között felnőttek pedig elhagyják az országot, Tóth István György azt mondta: ez a probléma valóban fennáll. A kötet egyik tanulmánya kifejezetten az elvándorlással foglalkozik, külön kitérve ennek a hazai munkaerő-piaci hatásaira.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×