eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
A Jósa András Oktatókórház területén létesített, újonnan átadott óvoda tornaszobája Nyíregyházán 2018. március 26-án.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Ötéves kortól kötelező óvoda Szlovákiában

Az intézkedés 2020-tól él, célja a marginalizált közösségekben élő gyermekek oktatási-nevelési folyamatba történő bevonása. Az intézkedéstől az oktatási tárca azt várja, hogy javít a halmozottan hátrányos gyermekek helyzetén.

A szlovák kormány a napokban határozott arról, hogy 2020 szeptemberétől kötelező lesz az óvodalátogatás az ötéves gyermekek számára. Az önkormányzatoknak két évük van arra, hogy elegendő férőhelyet alakítsanak ki. Egyelőre azonban sem az oktatási minisztérium, sem az önkormányzatok nem tudják, hány férőhelyre lesz szükség.

Az intézkedés szerepelt az oktatási tárca által kidolgozott nemzeti oktatási programban; sőt, Martina Lubyová szlovák oktatási miniszter tavasszal bemutatott ütemterve alapján 2021-től a négy, 2022-től pedig a háromévesek óvodalátogatását is kötelezővé tenné a tárca. Az intézkedést elsősorban a halmozottan hátrányos helyzetű óvodások felzárkóztatásában tartják kulcsfontosságúnak a szakemberek.

Statisztikai adatok alapján az érintett szlovákiai gyermekek 78 százaléka jár óvodába. A legaggasztóbb számadatok az ország keleti régióiból származnak, ahol a roma gyermekek csupán 34 százaléka látogat óvodát.

A szaktárca egy, a problémákra konkrét megoldásokat kidolgozó munkacsoportot hozott létre.

Több civil szervezet, köztük maguk a pedagógusok is üdvözlik a vonatkozó törvénymódosítást, ám egyúttal arra figyelmeztetnek, hogy még elfogadása előtt jónéhány alapvető probléma vár megoldásra.

A szinte csak romák által lakott kassai Luník IX lakótelep óvodáját jelenleg 111 gyermek látogatja, szabad hely nincs. Az új, további 40 fő befogadására képes pavilon egyelőre építés alatt áll. Anna Klepáčová igazgatónő üdvözli a törvénymódosítást, de kételyei vannak azt illetően, hogy mindez komplex megoldást nyújtana.

"Tekintve azokat a családokat, amelyek nem képesek az elvárásoknak megfelelő törődést nyújtani, kétségeim vannak azt illetően, hogy az adott idő elegendőnek bizonyul-e" - jegyezte meg az igazgatónő, hozzátéve, hogy a társadalmilag hátrányos helyzetű környezetből érkező gyermekekkel való munkának megvannak a maga sajátosságai, így például a tanároknak támogatásra, a célnak megfelelő módszertani segítségnyújtásra van szükségük.

A kötelező óvodalátogatás bevezetéséhez törvénymódosítás szükséges, melyet a tárca áprilisban terjeszt a parlament elé.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×