INFORÁDIÓ 
2020. július 6. hétfő
Csaba

aréna

gyurcsány ferenc

egészségbiztosítás

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke újságíróknak nyilatkozik, miután az ellenzéki pártok egyeztetést tartottak a DK központi irodájában 2018. március 18-án. A tárgyalást Gyurcsány Ferenc kezdeményezte, meghívta az MSZP-Párbeszéd, az LMP és a Jobbik vezetőit. A Jobbik nem fogadta el a meghívást.

Gyurcsány Ferenc: az állam álljon jót a biztosításáért

InfoRádió

A Demokratikus Koalíció elnöke szerint ha valaki az egészségbiztosítási rendszeren keresztül nem jut egy héten belül vizsgálathoz, a magánpraxisban kért vizsgálatot az államnak ki kell fizetnie. Többek között erről és az európaiságról is beszél az InfoRádió Aréna című műsorában.

A legtöbb magyarnak az európaiság - azon túl, hogy sok szabadságot is jelent, például a mozgás szabadságát - azt jelenti, hogy a magyar életszínvonal közeledjen az európaihoz - mondta Gyurcsány Ferenc az InfoRádióban.

A Demokratikus Koalíció elnöke nem követeli, hogy ugyanakkora összegű bérminimum legyen Németországban, Ausztriában és Magyarországon, de szerinte az emberek elvárása, hogy erről lehessen beszélni, és hogy legyen egy közös döntés arról, hogy a bérek milyen módon viszonyuljanak a megélhetési minimumokhoz.

Az egészségügyben a pártelnök egyebek mellett azt követeli: ha valakinek biztosítása van, azért az állam álljon jót. "Például ha ön egy hasi ultrahang vizsgálatot nem tud megkapni az állami intézményrendszerben egy héten belül, akkor ön elmehet magánpraxisba, a költségét pedig kifizettetheti az állammal" - példálózott a volt kormányfő.

Szerinte ilyen típusú, "bennünket védő, ránk vigyázó" Európára van szükség, amiben közös szabályok érvényesek, mert "akkor lesz egyesült Európa, ha ez a fajta életminőség Spanyolországtól Magyarországig mindenki számára biztosított". Hozzátette: olyan közös európai szabályokra van szükség, amelyeket azután átültetnek a belső jogrenszerekbe, és amelyeket később ki lehet kényszeríteni.

Gyurcsány Ferenc "az európai létezést az egyik legnagyobb történelmi vívmánynak látja", ha másért nem, azért, mert béke van. "Ezt a békét be kéne közösen, élhetően rendezni" - húzta alá.

Nyitókép: Illyés Tibor

Kapcsolódó hang

Gyurcsány Ferenc az Arénában - előzetes
 
A címlapról ajánljuk

Elhunyt Ennio Morricone

A világhírű zeneszerző hétfő hajnalban halt meg egy római kórházban. 91 éves volt....
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018