eur:
368.43
usd:
344.55
bux:
48425.54
2023. június 6. kedd Cintia, Norbert
Nyitókép: Pixabay.com

Beszakadt a föld az Erzsébet hídnál

Ókori vagy középkori pincerendszerre bukkantak: gázvezeték-építési munkák közben szakadt be egy a föld mélyén eddig megbújt pincerendszer teteje az Erzsébet híd budai oldalán.

Még nem tudni, hogy ókori vagy középkori pincerendszert találtak a budai Döbrentei téren a Főtáv hőgyűrű budai szakaszának építése közben - mondta el egy sajtóbeszélgetésen a projekt főmérnöke, Nagy László.

Ahogy a Krisztina körúton áthalad majd a csővezeték az út alatt, és megérkezik közvetlenül az Erzsébet hídi lehajtó felüljárója alá, ott

van egy négyszer négyszer három és fél méteres akna, ami alatt beszakadt a föld, és egy nagy szikladarab beesett az alatta lévő pincerendszerbe"

- ismertette a szakember a pince felfedezésének körülményeit.

A pincerendszert a Budapesti Történeti Múzeum munkatársai a Fővárosi Csatornázási Művektől kölcsön kért endoszkóppal vizsgálják meg. "Kicsit omladozó maga a pincerendszer, és az alja törmelékkel van tele, tehát más megoldással nem lehet élni" - indokolt a szakember.

A területen a történelmi időkben komoly élet folyt - mondta el a Főtáv kommunikációs vezetője, Herpai Attila.

"Annak idején, a római korban itt volt az úgynevezett vigalmi negyed.

Azt viszont egyelőre nem tudták megállapítani, hogy ókori római lelet-e ez vagy egy középkori pincerendszer" - tette hozzá.

Az építkezés projektvezetője hangsúlyozta: ha a múzeológusok úgy ítélik meg, hogy fontos leletről van szó, segítik annak fetárását.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bendarzsevszkij Anton: ha beteg is a fehérorosz elnök, annak híre nem fog kiszivárogni

Bendarzsevszkij Anton: ha beteg is a fehérorosz elnök, annak híre nem fog kiszivárogni

Az utóbbi hetekben többször is felröppent a hír, hogy a fehérorosz elnök súlyos beteg. Most épp megint eltűnt a nyilvánosság elől, bár a közösségimédia-oldalán meg-megjelennek felvételek róla.
AKTUÁLIS
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×