eur:
394.95
usd:
363.48
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Nyitókép: Pixabay

Novák Katalin: státuszt jelenthet, ha valaki három gyermeket szül

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának családügyi államtitkára úgy látja, ha felhatalmazást kapnak az emberektől, a három gyermeket szülő nők élethosszig tartó támogatásban részesülhetnek adókedvezmény vagy adómentesség formájában.

A 2010-eshez képest a 2019-es költségvetésben kifejezetten a családtámogatás céljára kétszer annyi pénzt, bő 2000 milliárd forintot különített el a kormány - fogalmazott Novák Katalin, az erőforrás-minisztéerium családügyi államtitkára az ATV-ben hétfőn.

"Gondoljunk csak az otthonteremtési programra, a családi adókedvezményre, az ingyenes tankönyvellátásra, gyermekétkeztetésre, az Erzsébet-táborokra, a fiatalok életkezdéséhez járó kamatmentes hitelre, ezek mind 2010 óta meghozott döntések. Folyamatosan azon dolgozunk, hogy még több ilyen intézkedés legyen" - tette hozzá.

Főállású anyaság és szja-mentesség?

A kormányzati családpolitika homlokterébe került kérdéssel, a főállású anyasággal, illetve a nagycsaládos nők szeméjijövedelemadó-mentességével kapcsolatban Novák a most zajló nemzeti konzultáció egyik kérdését hozta fel. "Miután nem konkrét döntésekről szeretnénk a véleményt kikérni, hanem irányokról, a felvezető részből annyi derül ki, hogy ha valaki legalább négy gyermeket nevel és biztosítotti jogviszonyban van, az valamilyen formában nagyobb elismerésben részesüljön-e, mint jelenleg."

Hogy a kormány részéről egy fiatal családanya vagy legalább három gyermeket tervező nő ténylegesen számíthat-e arra, hogy élete végéig szja-mentes legyen, azt Novák megfogalmazása szerint "nem mondja ki a kérdőív".

"Gondolkodunk azon a megoldáson, hogy

ha valaki valóban három gyermeket szül, akkor ez egy olyan státusz legyen neki, ami élethosszig tartó támogatásra jogosítja fel. Hogy ennek a formája adókedvezmény vagy szja-mentesség, az nem szerepel a kérdőívben.

A javaslat teljesen újszerű, a világon sehol nem tudok olyan országot, ahol létezne" - fogalmazott Novák Katalin.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Soha nem látott vagyon füstölt el a magyarok bankszámláiról, de végre van, aminek örülhetünk

Soha nem látott vagyon füstölt el a magyarok bankszámláiról, de végre van, aminek örülhetünk

Ugyan a tavalyi utolsó negyedévben végre nem nőtt tovább a sikeres csalások értéke az előző negydévhez képest, ám éves alapon még így is duplázást láthattunk. 2023-ban egyetlen év alatt 23,2 milliárd forintnyi sikeres visszaélés történt a nem kártyás elektronikus pénzforgalomban. A digitális pénzforgalom naposabb oldalát tekintve az látszik, hogy a mobilfizetések gyorsan terjednek, a kártyákkal már kétszer többet fizetünk, mint amennyi készpénzt veszünk fel velük, és a fizetési kérelmek száma is nagyot emelkedett. A hazai pénzforgalom legfontosabb trendjeiről júniusi Financial IT konferenciánkon részletesen is szó lesz.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×