eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pexels

Megszűnhet a lakástakarékok állami támogatása

Felmenő rendszerben megszüntetné a lakástakarékpénztárak állami támogatását az a törvényjavaslat, amelyet Bánki Erik, a gazdasági bizottság fideszes elnöke nyújtott be az Országgyűlésnek. A törvény elfogadása sok olyan takarékoskodót kizárhat a lakásvásárlásból, akinek nincs gyermeke vagy nem ígéri, hogy lesz.

A fideszes Bánki Erik törvényjavaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek, miszerint megszűnhet a lakástakarékok állami támogatása, az ezután kötött és meghosszabbított szerződések után sem járna már állami segítség - írja a HVG.hu.

Ismert, az állami támogatás összege most még a betett összeg 30 százalékára rúg, de évenként legfeljebb 72 ezer forint.

Bánki - a parlament gazdasági bizottságának fideszes elnöke - indoklása szerint a megszüntetéssel az államkasszában megspórolt pénzt a CSOK bővítésére irányítják át. Ha ez így van, a lap következtetése szerint

sokakat kizárnak majd a lakásvásárlás lehetőségéből azok közül, akiknek nincs gyermekük vagy akik nem ígérnek gyermekvállalást.

Az indoklásban az is szerepel, hogy a lakástakarék-program mára egy, az állam és az adófizetők számára költséges, de egyáltalán nem hatékony konstrukcióvá vált. Miközben az összes öngondoskodási megtakarításnak csak az egyharmadát teszi ki a lakástakarékban tartott összeg, addig az összes ilyen jellegű állami támogatás háromnegyede kerül évente a lakástakarék-pénztárakhoz.

A Portfolio.hu még januárban írt arról, hogy a lakás-takarékpénztárak esetében folyamatosan emelkedik a lakástámogatások összege, tavaly pedig már 60 milliárd forintnál is többet költött az állam ezen megtakarítási forma támogatására, ami 13,4 százalékos növekedés volt a 2016-os évhez képest. A portál arra is kitér, hogy a Fundamentánál 17 400 volt az átlagos havi megtakarítás összege, és az új ügyfelek háromnegyede választotta a havi maximális, 20 ezer forintos összeget. Sokan több szerződést is kötöttek.

A CSOK és a lakástakarék mellett létezik még egy lakáscélú állami kedvezmény: a Nemzeti Otthonteremtési Közösség tagsága. 180 hónapos futamidő mellett egy 15 milliós konstrukció esetén legfeljebb 4,5 millió forintos állami támogatásban lehet részesülni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×