INFORÁDIÓ 
2019. április 22. hétfő
Csilla, Noémi

sargentini-jelentés

kormánypártok

ellenzék

rajnai gergely

méltányosság politikaelemző központ

Strasbourg, 2018. szeptember 11. Judith Sargentini, a zöld párti frakció holland képviselője (j) felszólal az Európai Parlament vitáján 2018. szeptember 11-én. Balra Orbán Viktor miniszterelnök, mögötte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter (b2). MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

A Sargentini-jelentés hatást gyakorol a magyar belpolitikára - elemzők

Infostart / InfoRádió - Domanits András

A Sargentini-jelentés európai parlamenti elfogadása a kormánypártokat megerősítette abban, hogy Európával baj van, míg az ellenzéket megerősítette abban, hogy a magyar kormánnyal van baj - mondta a Méltányosság Politikaelemző Központ elemzője. A Nézőpont Intézet elemzője szerint az ellenzék taktikai hibát vétett a Sargentini-jelentés támogatásával, a Fidesz pedig akár még támogatókat is nyerhet.

A szavazásnak lehet belpolitikai következménye, de ez hosszabb folyamat eredménye lehet, az eredmény beleillik a kormányzat és az ellenzék narratívájába is. A pártok évek óta ugyanazt mantrázzák:

az ellenzék szerint baj van Magyarországon, a kormánypártok szerint viszont Európában van baj.

Most a szavazás által mindkettő komoly megerősítést nyert - mondta Rajnai Gergely, a Méltányosság Politikaelemző Központ elemzője.

Mint mondta, az ellenzék azt mondja, hogy Magyarországon leépült a jogállam, az európai értékeket már nem tartja be a jelenlegi kormányzat. A kormány pedig azt mondja, hogy van egy európai elit, ami ellenzi az ő keresztény Európát megtartani kívánó politikájukat. "Mindkét jelentősebb belpolitikai narratíva kapott egy komoly visszaigazolást, ennél fogva rövid távú hatást nem látok, de

hosszútávon, hogyha Európában Magyarországnak nehéz sorsa lesz, akkor kihatással lesz a gazdaságra és a magyar belpolitikára is ezen keresztül"

- tette hozzá.

Profitálhat az ellenzék?

A Méltányosság Politikaelemző Központ elemzője szerint az ellenzék, illetve annak szavazótábora arról kapott visszaigazolást, hogy Európában a nagy többség hasonlóan gondolkodik a magyarországi fejleményekről, mint ők.

"Magyarországon az EU még mindig egy népszerű intézmény, de

ha a jövőben Európa folyamatosan elítéli a magyar kormányt, akkor annak komoly kihatása lehet a bizonytalanabb szavazók preferenciáira.

A Fidesz magját, igazán elkötelezett táborát viszont nem fogja megingatni az, hogy mit mond az Európai Unió" - hangsúlyozta Rajnai Gergely.

Sokan nem is tudják mit tartalmaz a Sargentini-jelentés

Az elemző szerint az európai képviselők nagy része is legfeljebb homályos elképzeléssel rendelkezett arról, hogy mit tartalmaz a jelentés, de a jelentés szakmai tartalma az elemző szerint valójában másodlagos: ha más szavak kerültek volna bele, valószínűleg akkor se változik a szavazatarány.

Az a lényeg, hogy

az EU megfeddi Magyarországot, és ennek nagy támogatása van.

Az Európai Parlament egy jelzést küldött az Orbán-kormánynak arról, hogy nincs megelégedve a magyarországi fejleményekkel - ez az, amit egy átlagválasztó, de akár politikus, politológus is le tud szűrni az egészből - jegyezte meg az MPK munkatársa. Hozzátette,

a döntésnek komolyabb hatása akkor lesz, hogyha szankciókat von maga után, de az még évek kérdése is lehet.

Jövő évi EP-választás

Rajnai Gergely szerint a jövő évi EP-választásoknál meghatározó lehet az, hogy a Fidesz merre pozicionálja magát: mennyire lesz Európa-párti, mennyire próbál még az Európai Néppártban maradni, vagy kilépni. Ez a döntés viszont - főleg miután a néppárti politikusok nagy része a Fidesz álláspontja ellen szavazott - afelé tendál, hogy

egy egészen más Európa-víziója lehet a Fidesz európai parlamenti képviselőinek, mint volt eddig, és ez alapvetően megváltoztathatja a kampány hangnemét a következő évben"

- közölte az elemző. A Méltányosság Központ munkatársa felidézte: a kormánynak olyan eszközei vannak, hogy alapvetően meg tudja határozni, milyen főbb témák határozzák meg a kampányt. Ha azt szeretnék, hogy egy nagyon radikális, erősen Európa-ellenes hangnemben teljen a kampány, akkor az az alapjaiban változtathatja meg a közbeszéd tartalmát.

Az ellenzék taktikai hibája

Mráz Ágoston Sámuel szerint az ellenzék taktikai hibát vétett a tüntetésszervezéssel, és a jelentés támogatásával, mivel így a nemzetközi nyomásgyakorlás részévé válik, ami kisebbségi pozíció. Az ellenzéknek viszont az volna a stratégiai feladata és célja, hogy ne a kisebbségi pozíciót töltse be.

A Nézőpont Intézet elemzője arról is beszélt, hogy szerinte

az EP-választás kampánya már elkezdődött Strasbourgban. A jelentés elfogadása Európa jövőjéről szól, hiszen az európai pártcsaládok újjászervezésének kísérletéről van szó.

Hozzátette: valószínűleg egy Emmanuel Macron francia elnök által vezetett új többség körvonalai okozták, hogy ez a többség létrejöhetett az Európai Parlamentben. "Akik igennel szavaztak, azt gondolták, hogy az EP-választások után is van esélyük a többséget alkotni az Európai Parlamentben; Orbán Viktor ezt vélhetően másképp gondolja" - mondta Mráz Ágoston Sámuel.

A Fidesz akár még támogatókat is nyerhet

Minden jelenség, a nemzetközi nyomásgyakorlás is lehet veszélyes, de azt tudni kell, hogy a Sargentini-jelentés és elfogadása semmilyen közvetlen hatással nem jár sem Magyarország szavazati jogára, sem a befolyására, sem a költségvetési és uniós támogatási lehetőségeire - állapította meg a Nézőpont Intézet munkatársa.

Az elemző szerint csak minimális belpolitikai kockázat van a Fidesz szempontjából, sőt "az is lehet, hogy

a nyomásgyakorlási kísérlet ellentétesen fog elsülni, és az eddigi távol maradó országok és politikai közösségek is támogatni fogják a Fideszt. Ahogy Macron megpróbál többséget szerezni, úgy Orbán Viktor is erre fog törekedni".

Közös téma a migráció

Mráz Ágoston szerint a 2019-es EP-választás úgy fog bevonulni a politikatörténetbe, mint az első olyan európai parlamenti megmérettetés, amelynek minden országban ismert és tárgyalt témája van: a migráció, bevándorlás, határvédelem közös kérdésköre.

A kormány véleménye szerint csalás történt a szavazáson, amelynek az elemző szerint van alapja, hiszen a Lisszaboni Szerződés azt a fogalmat használja, hogy a leadott szavazatok kétharmada egy irányba kell mutasson ahhoz, hogy elfogadják a Sargentini-jelentést.

"A Parlament eljárásjogi szabályzata azt mondja, hogy

a különleges eljárások esetén szükséges, hogy a tartózkodó szavazatokat is figyelembe vegyék, márpedig ebben az esetben nem vették figyelembe ezeket a szavazatokat.

Hétfőn a kormány úgy dönthet, hogy az EP döntését az Európai Bíróság előtt megtámadja. Erre van joga szintén a Lisszaboni Szerződés értelmében. Ha ugyanis az egyik európai intézmény megsérti a jogszabályokat, akkor meg lehet támadni a döntést. Azaz a jogállami eljárást, jogállami eszközökkel fogja ellensúlyozni a Fidesz kormányzat" - összegezte Mráz Ágoston Sámuel, aki szerint a kampány teljes erejében kezd kibontakozni.

Nyitókép: MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Kapcsolódó hang

Rajnai Gergely: a Sargentini-jelentés elfogadása az ellenzéket és a kormányt is megerősítette
 


Mráz Ágoston Sámuel: az ellenzék taktikai hibát vétett
 


A címlapról ajánljuk

Dárdai Pál hazatér

Dárdai Pál hazatér

Újabb információkat osztott meg jövőjéről Dárdai Pál. A Hertha BSC magyar vezetőedzője viheti...
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018