eur:
393.72
usd:
364.73
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2018. június 21-én.
Nyitókép: Balogh Zoltán

Kormányinfó: Gulyás Gergely az Európai Parlament szavazása utáni helyzetről

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő sajtótájékoztatót tart csütörtökön.

2018.09.13. 14:27

Manfred Weber támogatása

Megkérdezték Gulyás Gergelyt arról, hogy fenntartják-e azt a két héttel korábbi álláspontjukat, hogy támogatják az Európai Néppárt frakcióját irányító Manfred Webert az EB-elnökségért való küzdelmében? A miniszter annyit mondott, hogy a Sargentini-jelentésre a bajor CSU összes képviselője nemmel szavazott, kivéve Manfred Webert. Ebből arra következtetnek, hogy Webernek választania kellett az EB-elnöki ambíciói és a pártja között. A további támogatásáról nincs döntés.

2018.09.13. 14:15

A Frontex új szerepe a határvédelemben

Új előterjesztést nyújtott be szerdán az Európai Bizottság annak érdekében, hogy megszülessen a kompromisszum a határigazgatás és a migráció kezelésének reformjáról, amiről Angela Merkel is beszélt. Mint mondta, az illegális migráció elleni harc jegyében meg kell erősíteni az Európai Unió külső határának védelmét, és a javaslat szerint ehhez a külső határon fekvő országoknak át kell adniuk nemzeti kompetenciájuk egy részét az Európai Unió határ- és partvédelmi szervezetének, a Frontexnek.

Gulyás Gergely ezzel kapcsolatban kijelentette: örülnek, hogy Németország végre fontosnak tartja a külső határok védelmét, de a kormány szerint ez rossz javaslat, kitartanak a korábbi álláspontjuk mellett. (Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter szerdán kifejtette: "körülbelül 2,5 éve van egy javaslatunk, amely szerint minden egyes schengeni tagországnak, amely a külső határon található, kötelessége megvédeni a határt. Ha erre nem képes, megteszi helyette a Frontex. Ha ezt nem akarja, akkor fel kell függeszteni a schengeni tagságát. Minden más mágia és szóvarázs.")

2018.09.13. 14:06

Lesz nyugdíjprémium

Gazdasági növekedést is áttekintette a kormány, a naptárhatással kiigazított adatok szerint 4,8%, illetve 4,6% az első két negyedév növekedése idén. Az idei növekedés így 3,6 százalék fölött várható, ezért lesz nyugdíjprémium.

2018.09.13. 13:58

Magyar Falu Program

A kormány célja a vidék fejlesztésének részeként az, hogy az alsóbbrendű utak minősége javuljon. Erre két forrásból is támogatást biztosítanak a jövő évi költségvetésben: a költségvetési tartalékból mintegy 50 milliárd forint juthat erre az útfelújítási programra, és a tíznapos, valamint a (fuvarozók által fizetett) e-autópályadíj áremeléséből származó bevétel 35-36 milliárd forintjából is erre költenek. Összesen 85 milliárd forint körüli összeggel számolnak. Ez a fejlesztőprogram az uniós szabályoknak megfelel - jelentette ki Gulyás Gergely.

  • Nincs még döntés a "falusi CSOK"-ról, de január 1-gyel szeretnék bevezetni.
  • A háziorvosi szolgáltatáshoz szükséges feltételeket kedvezőbb körülmények között szeretnék biztosítani.
  • Októberben, de legkésőbb november elején szeretnének dönteni a teljes Magyar Falu Programról.
2018.09.13. 13:52

Családtámogatások - új nemzeti konzultáció jön

A demográfiai helyzettel is foglalkozott a kormány. Nem a migrációt tekintik a demográfiai válság megoldására alkalmas eszköznek, hanem a gyerekvállalás mértékének növelését. Kijelentette: Európában GDP-arányosan a legnagyobb összeg (a költségvetés mintegy 5%-a) megy családtámogatásra. Ennek köszönhetően ma 200 magyar embernek már nem 123 hanem 150 utóda születik. A cél a természetes reprodukció elérése. Szándékuk szerint a következő hónapokban további jelentős segítséget kaphatnak a gyermeket vállalók. Ehhez a családtámogatások témájában nemzeti konzultáció is kapcsolódik majd.

2018.09.13. 13:44

A Corvinusról

A tegnapi kormányülésen szerepelt a Budapesti Corvinus Egyetem ügye, amely 2019 július 1-től állami alapítású alapítvány fenntartásában álló közhasznú egyetem lesz. Az a cél, hogy olyan alapítványi formában működhessen, ami hosszú távon biztosítja az egyetem működését, ezért egy nagy összeget ad a kormány az alapítványnak, amelyből később további támogatás nélkül működhet az intézmény.

Remélik, hogy nagyobb szabadság mellett működhet így a Corvinus, és hamar a 200 legjobb egyetem közé kerülhet. Létrehoznak egy corvinusos ösztöndíjprogramot, amely az állami ösztöndíjas finanszírozási formával azonosan fog működni.

Kérdésre válaszolva később elmondta: akár több szakon is ugyanennyien vagy még többen tanulhatnak majd az egyetemen. A meglévő hallgatói jogviszonyokat a fenntartói változás nem érinti. Gulyás Gergely szerint a Corvinus nemzetközi elismertsége és beágyazottságe, valamint az egyetem gazdasági stabilitása teszi lehetővé az alapítványi működést. Jelentős fejlesztésekre sor kerülhet az intézményben.

Egyelőre nincs ilyen tervük más felsőoktatási intézménnyel, először megvárják, hogy milyen tapasztalatokkal jár ez a működési modell.

2018.09.13. 13:39

"A jelentést nem fogadták el"

A jelentésről érvényes döntés született, de annak értelmezése érvénytelen,

álláspontjuk szerint a jelentést nem fogadták el

- kezdte a Kormányinfót Gulyás Gergely. Kifejtette: a Lisszaboni Szerződés szerint a leadott szavazatok kétharmada szükséges a 7-es cikkely beindításának eljárásában, így nincs meg a kétharmad (a szavazáskor három gomb van: igen, nem, tartózkodás; az EP jogi bizottságának értelmezése szerint a tartózkodás nem számít leadott szavazatnak, mert ez a szokásos eljárásrend).

Hétfőn a kormány uniós kormányülést tart, ott döntenek a konkrét jogi lépésekről.

Ezután a miniszter megismételte a Szijjártó Péter külügyminiszter által elmondottak egy részét, többek között hogy a jelentés valamennyi pontját érdemben cáfolta a kormány, illetve hogy olyan ügyeket melegít fel ez az eljárás, amiket megállapodással már lezártak. Ez lejáratja az unió intézményeit, így a bizottsággal való megállapodás nem jelenti egy ügy lezárását.

A döntést a bevándorláspolitikában fennálló törésvonalak határozták meg - fejtette ki Gulyás Gergely, hozzátéve, hogy az Európai Parlamentben a bevándorlást támogató erők többségben vannak. A 2019-es EP-választás ad először lehetőséget arra, hogy a migráció ügyében az európai polgárok állást foglaljanak.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×