INFORÁDIÓ 
2020. április 5. vasárnap
Vince

ápolási díj

emberi erőforrások minisztériuma

egyeztetés

Őszre készít javaslatot a szaktárca az ápolási díjról

Őszre készít javaslatot a szaktárca az ápolási díjról

Infostart / MTI

Előtte széles körű párbeszédet ígér az Emmi és azt, hogy több szakmai és civil szervezet, valamint a szociális ágazati egyeztető fórum javaslatait is meghallgatja.

Várhatóan az ősszel tesz javaslatot a kormánynak az ápolási díjjal kapcsolatos intézkedésekről az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A tárca közleményében azt írta, a kormány teljes mértékben egyetért azzal, hogy meg kell becsülni azokat, akik beteg hozzátartozójuk otthoni ápolását vállalják.

A kormány több intézkedést tett azért, hogy a hozzátartozójukat otthon ápolókat segítse - emlékeztet a minisztérium. A legsúlyosabb állapotú hozzátartozót gondozók ellátása (a kiemelt ápolási díj) 2010 óta 63 százalékkal, 37 050 forintról 58 680 forintra nőtt. Bevezették idén januártól a tartósan beteg gyermeküket legalább húsz éven át otthon ápoló időseknek az 50 ezer forintos nyugdíjkiegészítést.

A korábbiakhoz képest azt is fontos előrelépésnek tarja a minisztérium, hogy a bruttó díjakból nyugdíjjárulékot is fizet az állam, ami azt jelenti, hogy az érintettek nyugdíjjogosultságot szereznek.

Ugyanakkor azon dolgoznak, hogy tovább erősítsék ezeknek a nehéz helyzetben lévő családoknak a megbecsülését, a mindennapi megélhetését és szociális biztonságát - áll a közleményben.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018