eur:
393.75
usd:
365.14
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Étkezési Erzsébet-utalvány egy belvárosi élelmiszerüzlet kasszájában 2016. december 9-én. Az utalvány kibocsátója a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány, felhasználható készétel, valamint melegkonyhás vendéglátóhelyeken étkezési szolgáltatás vásárlására.
Nyitókép: Mohai Balázs

Kétmillió munkavállalót érinthet a szakszervezetek szerint a cafeteria átalakítása

A Magyar Nemzeti Bank költségvetési jelentése szerint a cafeteria-rendszer átalakítása közel semleges hatást gyakorol a költségvetés egyenlegére. A Magyar Szakszervezeti Szövetség éppen ezért nem változtatna a béren kívüli juttatások rendszerén.

A Magyar Nemzeti Bank költségvetési jelentése szerint teljesülhet a jövő évre kitűzött 1,8 százalékos hiánycél a 2019-es költségvetés tervezete alapján. Az adópolitikai intézkedések összességében 40 milliárd forintot hozhatnak jövőre, nyolc milliárd forint ezen felül pedig a cafeteria-rendszer átalakításából folyhat be – mondta az InfoRádiónak a Jegybank igazgatója, Baksay Gergely.

Az igazgató szerint ha ugyanannyit fordít a munkáltató a munkavállalókra, mint eddig, akkor az egyéni nettó jövedelem, ami a cafeteriából származott, kissé csökkenhet, az állam adóbevétele pedig növekedhet. "A Jegybank

nyolc-tíz milliárdos vesztést jósolt, de ennél is nagyobb lehet az állami bevételnövekedés, ami a jövőben adócsökkentéseket alapozhat meg"

- tette hozzá. Baksay Gergely azt is közölte, hogy melyek azok az adópolitikai intézkedések, amelyek összességében mintegy 40 milliárd forint adókiengedést eredményezhetnek.

"A munkahelyvédelmi akciótervet érinti egy nagyobb átalakítás: a szociális hozzájárulási adó emelkedhet ennek hatására, valamint a népegészségügyi termékadóból, az innovációs járulékból, és még több kisebb adónemből várunk többletbevételt.

A teljes adócsomag egyenlegre gyakorolt hatása kiengedő jellegű, tehát csökken az egész gazdaság adóterhe"

- magyarázta a Jegybank igazgatója.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke szerint kisebb módosítások támogathatóak, de nincs szükség a béren kívüli juttatások átfogó átalakítására. Kordás László szerint ezt támasztja alá a Jegybank költségvetési jelentése is. Aggályosnak tartják a cafeteria-szabályok változtatását, mivel nem jelent számottevő költségvetési bevételnövekedést, megtartása pedig a kormány által is fontosnak tartott társadalompolitikai célok megvalósítását segíti. Ilyen

az öngondoskodás elvének szélesítése, a határon belüli munkaerőmobilitás segítése, vagy akár a családpolitikai eszközök támogatása

- iskolakezdési támogatás, diákhitel átvállalása a munkáltatók részéről - tette hozzá a szövetség elnöke. Az MNB nyolcmilliárd forint többletbevétellel számol, de a 17 ezer milliárdos költségvetéshez képest ez elenyésző összeg, viszont a munkáltatóknál, munkavállalóknál nagy kiesés.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke azt is elmondta, hogy a következő napokban a költségvetés elfogadásáig minden lehetséges fórumon felhívják erre a figyelmet, számításaik szerint ugyanis a béren kívüli juttatások átalakítása közel kétmillió munkavállalót érinthet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×