eur:
393.77
usd:
365.51
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Tízezer és húszezer forintos bankjegyek egy pénztárcában. Magyarország ma is hivatalos fizetőeszközét, a forintot, 70 évvel ezelőtt, 1946. augusztus elsején vezették be. A pengőt felváltó új pénz nevét I. Károly történelmi aranyforintjáról kapta.MTVA/Bizományosi: Faludi Imre  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: Faludi Imre

Apróbb finomítások szükségesek az adórendszerben

Bár a cafeteria-rendszer lényegesen átalakul jövőre, a 2019-es költségvetési tervezet alapján az adórendszerben nem lesz semmilyen előre nem tervezett nagyobb léptékű változás - mondta az InfoRádiónak a WTS Klient ügyvezető partnere. Lambert Zoltán szerint ugyanakkor apróbb finomításokra még szükség lenne.

Az egyik ilyen finomítás a már régóta emlegetett ágazati különadók legalább részbeni kivezetése lenne - mondta Lambert Zoltánt, a WTS Klient ügyvezető partnere.

"A hat legnagyobb összegű ágazati különadó a költségvetési bevételek három százalékát teszi ki.

Viszont olyan mértékű áfabevétel-növekedés történt az elmúlt években - és várunk egy újabb nagyobb mértékű növekedést az online számlázás 2018 július elsejei bevezetésétől -, ami az ágazati különadók szinte teljes kivezetését lehetővé tenné" - tette hozzá.

A másik apró finomítás az iparűzési adónál jelentkezik: az első és legfontosabb dolog az adónem alapjának rendbetétele.

"Az iparűzési adó alapja a társasági adó alapjának többszöröse lehet egy vállalkozásnál, és bár a 2%-os mérték első ránézésre alacsonynak tűnhet, ezzel a túlságosan magas iparűzési adóalappal a társaságok jó része nagyobb összegű iparűzési adót fizet egy-egy évben, mint amikor a társasági adót kell fizetniük, így az egységesítés felé kellene haladni" - hívta fel a figyelmet Lambert Zoltán.

Változás a társasági adófeltöltés rendszerében

"A társasági adó jóslás rendszere alakult ki: december 20-ig akkor is meg kell mondani, hogy mennyi lesz az éves eredmény, ha még bizonyos adatok hiányoznak. Ha a költségvetés helyzete ezt lehetővé teszi, akkor

ennek a rendszernek az eltörlésével egy egyszerű bevételkiesést szenved el a költségvetés, de a következő évben ez a bevételkiesés már bevételnövekedés által kompenzálódik,

és így egy mozdulattal el lehetne tüntetni az igazságtalan rendszer meglétét" - mondta a WTS Klient munkatársa.

A témáról bővebben hallhattak csütörtök este 7 órától az InfoRádió Vállalatok és Piacok című műsorában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×