eur:
396.36
usd:
370.72
bux:
70378.92
2024. június 23. vasárnap Zoltán
A Magyar Kereskedelmi Bank (MKB) által kibocsájtásra kerülő Széchenyi Pihenőkártyák (SZÉP-kártya), amelyek a Pénzjegynyomdában készültek.
Nyitókép: Pénzjegynyomda

Teljesen átalakul a cafeteria-rendszer

A 2019-es adócsomag jelentősen átszabná a béren kívüli juttatások rendszerét, egyedül a SZÉP-kártya lesz kedvező adózású cafeteria-elem.

A kormány kedden este benyújtotta a parlamentnek az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot. A javaslatban foglaltak szerint változik a cafeteria-rendszer. A közterhek alapjának meghatározásához a béren kívüli juttatások esetében nem kell alkalmazni az 1,18-as szorzót, viszont

a SZÉP-kártya marad az egyetlen kedvező adózású cafeteria-elem,

csak az annak három alszámlájára utalt támogatás minősül kedvezményes közteher-fizetés mellett adható béren kívüli juttatásnak.

A népszerű juttatásokat (így például az ajándék utalvány, Erzsébet-utalvány, nyugdíjpénztári-egészségpénztári hozzájárulás, iskolakezdési támogatás, helyi bérlet) idén még 40,71 százalék közteherrel nyújthatják a munkáltatók, de ezek a juttatási elemek szinte kivétel nélkül elveszítenék adóelőnyüket 2019-re a friss javaslat szerint - hívta fel a figyelmet Fata László szakértő.

Az adócsomag hatályon kívül helyezi

  • a lakáscélú munkáltatói támogatás adómentességét,
  • a mobilitási célú lakhatási támogatás adómentességét,
  • a kockázati biztosítás más személy (pl. munkáltató) által megfizetett díjának adómentességét,
  • a diákhiteltörlesztés megfizetéséhez adott munkáltatói juttatás adómentességét,
  • a sportrendezvényre szóló belépők és a kultúra utalványok adómentességét,
  • a mobilitási célú lakhatási támogatás adómentességének kiegészítő feltételeit meghatározó rendelkezést,
  • a készpénzben kifizethető 100 ezer forintos juttatás kedvezményét.

Az ismertebb elemek közül az óvodai, bölcsődei térítés munkáltatói támogatásának adómentessége maradna meg.

A SZÉP-kártyán adott juttatás éves rekreációs keretösszeget meghaladó része már egyes meghatározott juttatásként adóköteles. Az éves rekreációs keretösszeg költségvetési szerv munkáltatók esetében 200 ezer forint, egyéb munkáltatók esetében 450 ezer forint. A munkáltatóval esik azonos csoportba a társas vállalkozás is.

A kormány álláspontja az, hogy munkáért munkabér jár mindenkinek, amely nem helyettesíthető semmilyen utalvánnyal – jelentette ki Varga Mihály pénzügyminiszter, a változásokat indokolva, hozzátéve, hogy a lehető legnagyobb összegű béremelést számos adó- és munkajogi intézkedéssel segíti a kormány.

Hétfőn a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége tárgyalást kért a kormánytól a cafeteria rendszerének egyszerűsítésére.

Címlapról ajánljuk
Nyaraljunk úgy, mintha otthon maradtunk volna

Nyaraljunk úgy, mintha otthon maradtunk volna

Nyaraláskor nemcsak az elvitt, hanem az otthon hagyott értékeinkre is fontos vigyázni – hívta fel a figyelmet az Országos Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának munkatársa.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.24. hétfő, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanár
A háború eleje óta nem látott lépésre kényszerült Oroszország,  csúnyán kicselezhette Washington Kijevet – Háborús híreink szombaton

A háború eleje óta nem látott lépésre kényszerült Oroszország, csúnyán kicselezhette Washington Kijevet – Háborús híreink szombaton

Pénteken Vlagyimir Putyin orosz elnök elmondta, hogy Oroszország készen áll az eurázsiai biztonság kiépítéséről szóló elképzelések széles körű, globális megvitatására, mások mellett NATO-tagállamokkal is. Eközben az Európai Unió országai megállapodtak az Oroszországgal szembeni 14. szankciócsomagról, a hírek szerint pedig több szövetségesnél is kicsaphatja a biztosítékot, hogy Ukrajna alkalmazhatja az amerikai gyártmányú Patriot légvédelmi rakétarendszereket, hiszen mostantól nemcsak az orosz rakétatámadások ellen, hanem az országot célba vevő ellenséges repülőgépek megsemmisítésére is használhatják. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×