INFORÁDIÓ
2021. június 23. szerda
Zoltán

cafeteria

liga szakszervezetek

adótörvény-módosítás

A Magyar Kereskedelmi Bank (MKB) által kibocsájtásra kerülő Széchenyi Pihenőkártyák (SZÉP-kártya), amelyek a Pénzjegynyomdában készültek.

Fájó pontok vagy jó irány? - vélemények a cafeteria átszabásáról

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó

A munkáltatók üdvözlik az adótörvényekben tervezett változtatások többségét, az érdekképviseletek szerint viszont versenyhátrány jelenthet az ország számára a cafeteria-rendszer általuk drasztikusnak nevezett átalakítása.

A 2019-es adócsomag jelentősen átszabná a béren kívüli juttatások rendszerét, egyedül a SZÉP-kártya lesz kedvező adózású cafeteria-elem.

Mészáros Melinda, a LIGA Szakszervezetek elnöke szerint megdöbbentő az a fajta egyszerűsítés, amelyet a kormányzat tervez.

Az InfoRádióban a LIGA elnöke kifejtette, hogy a szabályozás egyszerűsítése bizonyos területeken indokolt lett volna, de

azok az elemek, amelyek a kedvezményes rendszerből kikerülnek, szerintük pótolhatatlanok a munkáltatók és a munkavállalók részéről is.

Fájó pontok

Mészáros Melinda azt is elmondta, hogy számukra több fájó pont is van a kormány adótörvényekre vonatkozó módosításában:

  • A helyi közlekedés támogatása.
  • A különböző típusú lakhatási támogatásformák: a mobilitást serkentő támogató kedvezmények.
  • Az öngondoskodás további támogatása, amely kivezetésre került, a visszakerülését támogatta volna a LIGA.

Mészáros Melinda azt mondta, hogy a változás

nagyon komolyan érinti a munkáltatók többségét, és rajtuk keresztül a munkavállalók egészét is.

Hozzátette azt is, hogy a LIGA örömmel konstatálta, hogy a 2018-as évben már kis- és mikrovállalkozások is nagyon komoly összegben adtak különböző típusú béren kívüli juttatási elemeket a munkavállalók részére.

"Egyelőre nem látom annak a megoldását, hogy 2019-ben, a kedvezményes rendszer kivezetését követően ezeket az elemeket hogyan pótolják a munkaadók a munkavállalók részére. A különböző kollektív megállapodások is jellemzően nagyon komoly összegben tartalmaznak béren kívüli juttatásokat. Ennek a pótlásáról is 2019-ben, a tárgyalások megkezdése után gondoskodni kell" - hangsúlyozta a szakszervezet elnöke.

Bent ragadt összegek

A javaslatban foglaltak szerint változik a cafeteria-rendszer, a SZÉP-kártya marad az egyetlen kedvező adózású cafeteria-elem.

Mészáros Melinda szerint a munkáltatóknál nem az átállás, hanem a felhasználás fogja okozni a problémát.

A felhasználatlan összegeket - amelyek bent ragadtak a SZÉP-kártyákon - a munkavállalók jelentős része nem tudta megemelt összegben utazásra és rekreációra megfelelően felhasználni - mondta.

"Ha ezeket emeljük tovább, akkor olyan elemek - amelyek a jelenlegi rendszerben megvannak - hiányozni fognak

- vélekedett a LIGA elnöke.

A kamara támogatja

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a többes pénzrendszerek elkerülése miatt támogatja, hogy a kormány az Országgyűlés elé terjesztett adócsomag alapján átalakítja a cafeteria-rendszert. Ennek lényege, hogy csak a SZÉP-kártya három alszámlájára utalt támogatás minősül kedvezményesen adható béren kívüli juttatásnak.

"A sok kedvezmény megritkítása helyénvaló, mert egy többes pénzrendszer alakult már ki Magyarországon, ami közgazdasági szempontból soha nem jó" - mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

A MGYOSZ részben egyetért a módosítással

Alapvetően egyetért az adótörvény tervezett módosításaival, köztük a cafeteria-rendszer átalakításával és a SZÉP-kártya kiemelésével a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ).

"Ez egybevág azzal, amit mi is javasolni szerettünk volna, amikor kezdeményeztük a kapcsolatfelvételt és a tárgyalást a kormánnyal a cafeteria-rendszerrel kapcsolatban.

Ez valóban egyszerűsíti a rendszert, az egész adórendszert is. Összességében jó irányba megyünk, de szeretnénk a részletekről is tárgyalni a kormánnyal"

- mondta Rolek Ferenc, a szövetség alelnöke.

Hozzátette azt is, hogy pozitívnak tartják a SZÉP-kártya pozitív megkülönböztetését, hiszen azt gondolják, hogy ez olyan ágazatot preferál, ami a magyar gazdaság húzóágazata.

"Ha valami prioritást kap az azzal is jár, hogy egyes elemek háttérbe szorulnak. Nemcsak a munkáltatók, hanem a munkavállalók szempontjából is a SZÉP-kártya volt a legnépszerűbb" - mondta.

Rolek Ferenc szerint a hatályon kívül kerülők közül a lakástámogatás egy elég bonyolult elem volt, néha olyan terhet, vagy döntéseket hárított a munkáltatóra, aminek nem nagyon tudott eleget tenni, mert nem volt meg hozzá a kellő tudása.

Nyitókép: Pénzjegynyomda

Kapcsolódó hang

Mészáros Melinda, a LIGA Szakszervezetek elnöke
 
Parragh László, az MKIK elnöke
 
Rolek Ferenc, az MGYOSZ alelnöke
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018