eur:
396.52
usd:
370.39
bux:
71492.81
2024. június 28. péntek Irén, Levente
A Magyar Kereskedelmi Bank (MKB) által kibocsájtásra kerülő Széchenyi Pihenőkártyák (SZÉP-kártya), amelyek a Pénzjegynyomdában készültek.
Nyitókép: Pénzjegynyomda

Fájó pontok vagy jó irány? - vélemények a cafeteria átszabásáról

A munkáltatók üdvözlik az adótörvényekben tervezett változtatások többségét, az érdekképviseletek szerint viszont versenyhátrány jelenthet az ország számára a cafeteria-rendszer általuk drasztikusnak nevezett átalakítása.

A 2019-es adócsomag jelentősen átszabná a béren kívüli juttatások rendszerét, egyedül a SZÉP-kártya lesz kedvező adózású cafeteria-elem.

Mészáros Melinda, a LIGA Szakszervezetek elnöke szerint megdöbbentő az a fajta egyszerűsítés, amelyet a kormányzat tervez.

Az InfoRádióban a LIGA elnöke kifejtette, hogy a szabályozás egyszerűsítése bizonyos területeken indokolt lett volna, de

azok az elemek, amelyek a kedvezményes rendszerből kikerülnek, szerintük pótolhatatlanok a munkáltatók és a munkavállalók részéről is.

Fájó pontok

Mészáros Melinda azt is elmondta, hogy számukra több fájó pont is van a kormány adótörvényekre vonatkozó módosításában:

  • A helyi közlekedés támogatása.
  • A különböző típusú lakhatási támogatásformák: a mobilitást serkentő támogató kedvezmények.
  • Az öngondoskodás további támogatása, amely kivezetésre került, a visszakerülését támogatta volna a LIGA.

Mészáros Melinda azt mondta, hogy a változás

nagyon komolyan érinti a munkáltatók többségét, és rajtuk keresztül a munkavállalók egészét is.

Hozzátette azt is, hogy a LIGA örömmel konstatálta, hogy a 2018-as évben már kis- és mikrovállalkozások is nagyon komoly összegben adtak különböző típusú béren kívüli juttatási elemeket a munkavállalók részére.

"Egyelőre nem látom annak a megoldását, hogy 2019-ben, a kedvezményes rendszer kivezetését követően ezeket az elemeket hogyan pótolják a munkaadók a munkavállalók részére. A különböző kollektív megállapodások is jellemzően nagyon komoly összegben tartalmaznak béren kívüli juttatásokat. Ennek a pótlásáról is 2019-ben, a tárgyalások megkezdése után gondoskodni kell" - hangsúlyozta a szakszervezet elnöke.

Bent ragadt összegek

A javaslatban foglaltak szerint változik a cafeteria-rendszer, a SZÉP-kártya marad az egyetlen kedvező adózású cafeteria-elem.

Mészáros Melinda szerint a munkáltatóknál nem az átállás, hanem a felhasználás fogja okozni a problémát.

A felhasználatlan összegeket - amelyek bent ragadtak a SZÉP-kártyákon - a munkavállalók jelentős része nem tudta megemelt összegben utazásra és rekreációra megfelelően felhasználni - mondta.

"Ha ezeket emeljük tovább, akkor olyan elemek - amelyek a jelenlegi rendszerben megvannak - hiányozni fognak

- vélekedett a LIGA elnöke.

A kamara támogatja

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a többes pénzrendszerek elkerülése miatt támogatja, hogy a kormány az Országgyűlés elé terjesztett adócsomag alapján átalakítja a cafeteria-rendszert. Ennek lényege, hogy csak a SZÉP-kártya három alszámlájára utalt támogatás minősül kedvezményesen adható béren kívüli juttatásnak.

"A sok kedvezmény megritkítása helyénvaló, mert egy többes pénzrendszer alakult már ki Magyarországon, ami közgazdasági szempontból soha nem jó" - mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

A MGYOSZ részben egyetért a módosítással

Alapvetően egyetért az adótörvény tervezett módosításaival, köztük a cafeteria-rendszer átalakításával és a SZÉP-kártya kiemelésével a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ).

"Ez egybevág azzal, amit mi is javasolni szerettünk volna, amikor kezdeményeztük a kapcsolatfelvételt és a tárgyalást a kormánnyal a cafeteria-rendszerrel kapcsolatban.

Ez valóban egyszerűsíti a rendszert, az egész adórendszert is. Összességében jó irányba megyünk, de szeretnénk a részletekről is tárgyalni a kormánnyal"

- mondta Rolek Ferenc, a szövetség alelnöke.

Hozzátette azt is, hogy pozitívnak tartják a SZÉP-kártya pozitív megkülönböztetését, hiszen azt gondolják, hogy ez olyan ágazatot preferál, ami a magyar gazdaság húzóágazata.

"Ha valami prioritást kap az azzal is jár, hogy egyes elemek háttérbe szorulnak. Nemcsak a munkáltatók, hanem a munkavállalók szempontjából is a SZÉP-kártya volt a legnépszerűbb" - mondta.

Rolek Ferenc szerint a hatályon kívül kerülők közül a lakástámogatás egy elég bonyolult elem volt, néha olyan terhet, vagy döntéseket hárított a munkáltatóra, aminek nem nagyon tudott eleget tenni, mert nem volt meg hozzá a kellő tudása.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Testvérnép a cseh és a szlovák, a kormányok között még sincs béke

Testvérnép a cseh és a szlovák, a kormányok között még sincs béke

„El kell telnie még egy kis időnek a kormányközi tárgyalások újraindításához” – jelentette ki Peter Pellegrini szlovák államfő, miután Prágában fogadta őt Petr Pavel cseh köztársasági elnök. Egyetértettek abban, hogy az eltérő vélemények egyes konkrét ügyekben nem ronthatják magát a cseh-szlovák viszonyt. Peter Pellegrini megjegyezte, hogy Szlovákia növelte lőszergyártási kapacitásait, és ezzel hozzájárul a lőszerszállítással kapcsolatos cseh kezdeményezés sikeréhez.

Orbán Viktor: ez egy pimaszság az európai választókkal szemben

A versenyképesség lesz a magyar EU-elnökség egyik prioritása, a programtervezetet pedig szinte minden ország támogatja. A magyar kormány nem támogatja Ursula von der Leyen újraválasztását az Európai Bizottság élén – többek között ezekről beszélt a miniszterelnök az EU-csúcson tartott sajtótájékoztatóján.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.28. péntek, 18:00
Magyarics Tamás
külpolitikai szakértő, az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzora
Konszenzus nélkül, de megválasztották az EU új vezetőit

Konszenzus nélkül, de megválasztották az EU új vezetőit

Csütörtök este az uniós vezetők megállapodtak a blokk következő öt évre szóló politikai vezetéséről. Ursula von der Leyent újra megválasztották az Európai Bizottság elnökének egy második ciklusra, António Costát az Európai Tanács elnökének, Kaja Kallast pedig a külügyi és biztonságpolitikai főképviselői tisztségre. A vezetők jóváhagyták a stratégiai menetrendet is, amely a kinevezettek jövőbeli munkáját körvonalazza. Orbán Viktor magyar és Giorgia Meloni olasz miniszterelnökök voltak csak különutasok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×