eur:
394.5
usd:
370.45
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Takarítók dolgoznak a Parlament Alsóházi üléstermében az Országgyűlés május 8-ai alakuló ülésének előkészületei során 2018. május 4-én.
Nyitókép: Balogh Zoltán

Sűrű hét a parlamentben

Ezen a héten fogadhatja el az Országgyűlés a jövő évi költségvetést és adótörvényeket. Ezeken belül a cafeteria-rendszer átalakítását és a képviselők fizetésemelését.

Háromnapos üléssel zárja le ezen a héten nyári munkáját az Országgyűlés. Ma délután egytől a ház megemlékezik a közelmúltban elhunyt Balás István volt MDF-es képviselőről, majd a napirend előtti felszólalásokat a jövő évi költségvetéshez benyújtott módosító javaslatok záróvitája, illetve az ezerkől való szavazás követi. Az első ülésnapon megszokott interpellációk, azonnali kérdések és kérdések csak mindezek után hangozhatnak el.

Holnap délelőtt összesen tizennégy javaslat zárószavazását bonyolítják le. Több nemzetközi szerződés kihirdetése és a választási törvény kormánypárti módosítása mellett ekkor fogadhatják el a 2019-es költségvetést megalapozó törvénymódosításokat. A kormánypárt politikusai ez utóbbihoz nyújtották be múlt héten a parlamenti képviselők juttatásainak – az előző évi átlagbér háromszorosára – emeléséről szóló módosító javaslatot, amelyet a Törvényalkotási bizottság ülésén múlt pénteken a DK képviselőin kívül az ellenzéki frakciók is megszavaztak, ám ezt követően az RTL Klubnak nyilatkozva az ellenzéki politikusok zsarolásként írták le, hogy a Fidesz ennek fejében vetette el a frakciótámogatások csökkentéséről szóló indítványát.

Pénteken, a parlament utolsó nyári ülésnapján fogadhatják el a képviselők a jövő évi költségvetést és az új adótörvényeket, amelyek a szakszervezetek tiltakozása ellenére átalakítanák a kafetéria-rendszert, csökkentve a béren kívül kedvezményes juttatások körét. De az Országgyűlés ekkor alkothat új jogszabályokat a gyülekezési jogról és a magánélet védelméről, valamint a Magyarország biztonsági érdekét sértő külföldi befektetések ellenőrzéséről, továbbá – miután az alaptörvény már tiltja az életvitelszerű közterületi tartózkodást – a szabálysértési törvény módosításával megteremtheti a Ház a lehetőséget ennek szankcionálására.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×