eur:
393.87
usd:
365.14
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Kutyás járőr a szerb-magyar határon álló biztonsági határzár első és második kerítéssora között futó manőverúton Röszke térségében 2017. április 28-án. Elkészült a kétsoros kerítésrendszer második kerítése a magyar-szerb határ teljes, 155 kilométeres hosszán.
Nyitókép: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Rendőrökre cserélik a katonákat a déli határon

Mindig az aktuális helyzethez igazítják a határőrizeti létszámot.

A katonákat fokozatosan készenléti egységek váltják fel a déli határvédelemben, de folyamatos operatív ellenőrzéssel ügyelnek arra, hogy a biztonság jelenlegi szintje megmaradjon – értesült a Magyar Idők. Jelenleg mindig csak annyi élőerőt alkalmaznak a határnál, amennyit a helyzet aktuálisan megkíván, és inkább rendőröket. Az erről szóló értesülést a Belügyminisztérium is megerősítette.

A védelem minősége így megmarad, hiszen a folyamatos elemzések alapján döntik el, hogy mekkora legyen a határvédelemben a technika és az élőerő aránya. Arról viszont, hogy jelenleg hány rendőr és katona teljesít szolgálatot a határnál, a BM nem nyilatkozott, mivel ez nem nyilvános adat.

A határ menti településeken a lap azt tapasztalta, hogy egyre kevesebb a katona a déli kerítésnél. Maczó József, Kelebia polgármestere elmondta, hivatalosan nem tájékoztatták ugyan a katonák kivonásáról a térségből, de úgy tudja, zajlik ez a folyamat. Erre utalhat az is, hogy a környéken szállásokat foglalnak a készenléti rendőröknek. Toroczkai ­László, Ásotthalom polgármestere szintén megerősítette, hogy mostanában szinte csak rendőröket látni a határ mentén.

A határt védő katonák folyamatos kivonására és a kerítést ellenőrző készenléti erők megerősítésére utal az is, hogy Szabó István honvédelmi államtitkár a napokban úgy nyilatkozott: a magyar határőrizeti rendszer technikai korszerűsítésével csökkenteni lehet az élőerős védekezést, s egy készenléti erővel válthatják fel a határvédelmet.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×