eur:
392.9
usd:
365.82
bux:
66604.86
2024. április 26. péntek Ervin

Lejárt a választási eredmények elleni jogorvoslati kérelmek benyújtásának határideje – a nap hírei

Jövő héten megkezdődhet az új Országgyűlés május 8-i ülésének előkészületei. Gyanúsítotti kihallgatása után őrizetbe vették a rendőrök Gyárfás Tamást, volt úszószövetségi elnököt és médiavállalkozót. Mégis távozik posztjáról a szlovák országos rendőr-főkapitány.

A tervek szerint a jövő héten megkezdődnek az új Országgyűlés május 8-i ülésének előkészületei - közölte az Országgyűlés sajtófőnöke. Szilágyi Zoltán tájékoztatása szerint az alakuló ülést előkészítő tárgyalások fontosabb feladatai közé tartozik parlamenti ülésrend és az alakuló ülés napirendjének meghatározása, a házelnök, alelnökök, jegyzők választásának előkészítése. Ugyancsak az előkészítő tárgyalásokon kezdődhet meg a bizottsági rendszerről szóló egyeztetés is. Áder János köztársasági elnök május 8-ára hívta össze a parlament alakuló ülését és Orbán Viktort, a Fidesz-KDNP pártszövetség listavezetőjét kérte fel a kormányalakítási tárgyalások megkezdésére.

Lejárt a választási eredmények elleni jogorvoslati kérelmek benyújtásának határideje. Mind a négy várhatóan frakciót alakító ellenzéki párt kezdeményezte valamelyik választókerületben a szavazás megismétlését. A Jobbik Miskolcon követel új választást. Az MSZP összesen 47 választókörzetben indított jogorvoslati eljárást, 2-ben a szavazatok újraszámlálását, 45-ben pedig a választás megismétlését kérte. A Demokratikus Koalíció mindenhol ahol nem nyert, összesen 40 választókerületben követeli a választás megismétlését. Az LMP a Budakeszit és Budaörsöt magába foglaló választókörzetben ismételtetné meg a voksolást. A választókörzetek jogorvoslati eljárásainak azért lehet jelentősége, mert csupán egy mandátumon múlik a Fidesz-KDNP kétharmados többsége az Országgyűlésben.

Megalakult a Kereszténydemokrata Néppárt új parlamenti frakciója, 16 taggal. A frakció megválasztotta a tisztségviselőket: Harrach Pétert ismét frakcióvezetőnek, Vejkey Imrét, Szászfalvi Lászlót és Móring József Attilát frakcióvezető-helyettesnek. A frakcióigazgató Latorcai János lett. A képviselőcsoportot 9 egyéni és 7 listás helyen bejutott képviselő alkotja.

Javította az idei és a jövő évi magyar GDP-növekedési előrejelzését a Nemzetközi Valutaalap. Az IMF, tavaszi világgazdasági prognózisában, Magyarország hazai össztermékének idei növekedési ütemét 0,4 százalékponttal, a jövő évit pedig 0,2 százalékponttal emelte a novemberben közzétett őszi regionális gazdasági előrejelzéshez képest. A friss prognózis szerint a magyar gazdaság idén 3,8 százalékkal, jövőre pedig 3 százalékkal növekedhet a tavalyi 4 százalék után.

Gyanúsítotti kihallgatása után őrizetbe vették a rendőrök Gyárfás Tamást, volt úszószövetségi elnököt és médiavállalkozót Fenyő János médiavállalkozó 20 évvel ezelőtti meggyilkolásának ügyében - közölte a Távirati Irodával az ORFK kommunikációs szolgálata. A rendőrség előzőleg azt írta, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai a kora délutáni órákban Budapesten elfogták, majd előállították a 69 éves Gy. Tamás budapesti lakost, akit emberölésre való felbujtással gyanúsítanak.

Nem halad a BKV 3-as metró pótlása miatt elindított buszbeszerzése - erősítette meg a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület elnöke. Dorner Lajos az InfoRádióban azt mondta: az összesen 180 csuklósbusz eredeti, tavaly augusztusi határideje idén április 11-ére módosult a tűzoltó-készülékek kötelező beépítése miatt, de azóta is csak 5 járművet kapott meg a BKV. Hozzátette: közlekedési társaságnak 500 járművet kellene azonnal lecserélnie. A BKV sajtóosztálya még nem reagált az InfoRádió megkeresésére.

Mégis távozik posztjáról a szlovák országos rendőr-főkapitány. Tibor Gaspar Peter Pellegrini miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy már csak május végéig tölti be a tisztséget. Nem sokkal korábban a szlovák rendőrkapitány még azt mondta: marad a posztján, leváltása a belügyi tárca vezetőjének hatásköre és felelőssége. Tibor Gaspar távozását a Ján Kuciak oknyomozó újságíró meggyilkolása után kezdődött tüntetéssorozat résztvevői követelték, a bűnügy óta már két belügyminiszter is benyújtotta lemondását.

Albánia és Macedónia uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdését javasolja az Európai Bizottság. Federica Mogherini, kül- és biztonságpolitikai főképviselő arról beszélt: a két állam előrehaladása fontos előrelépés a nyugat-balkáni régió egésze számára. Hozzátette ugyanakkor, hogy a reformfolyamatnak és a korszerűsítésnek folytatódnia kell, ez az érintett államoknak és az Európai Uniónak is érdeke. A tárgyalások hivatalos megkezdéséről a tagországok állam- és kormányfői döntenek, egyes források szerint már a júniusi csúcson.

Újabb sztrájknapokat hirdettek szerdára és csütörtökre Franciaországban a vasutas szakszervezetek. Ezzel egyidőben a nemzetgyűlés nagy többséggel elfogadta első olvasatban az állami vasúttársaság reformját előíró törvénytervezetet. A kormány legfőbb célja, hogy megszüntesse a vasúti dolgozók kivételezett helyzetét, amely a munkahelyek életre szóló szavatolását és az 50 és 55 év közötti nyugdíjba vonulást teszi lehetővé, miközben a franciák többségére a 62 éves nyugdíjkorhatár vonatkozik.

Igen kis mennyiségű, folyékony halmazállapotú novicsok idegméreg-hatóanyaggal követték el a délnyugat-angliai mérgezést a brit hivatalos álláspont szerint. A támadás célpontja Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős hírszerzőügynök és lánya, Julija Szkripal volt, a britek az orosz titkosszolgálatot vádolják a támadással. A brit környezetvédelmi tárca által összeállított friss helyzetértékelésben szerepel az is, hogy megkezdődik a város szennyezett helyszíneinek aprólékos kitakarítása és fertőtlenítése, amely várhatóan hosszú hónapokig eltart.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Ugrik az OTP részvénye

Ugrik az OTP részvénye

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×