INFORÁDIÓ 

2018. május 24. csütörtök
Eliza, Eszter

Járványveszély miatt minden magyar orvosnak ébernek kell lennie

Nincs Magyarországon kanyarós megbetegedés, de minden orvosnak ébernek kell lennie, mert a környező országokban több ilyen beteg is van

Az ukrajnai kanyarójárványról hivatalos tájékoztatást még nem kapott Magyarország, mondta az Molnár Zsuzsanna, az Emberi Erőforrások Minisztériuma járványügyi főosztályának főorvosa az InfóRádiónak. 

„Minden ország havonta szolgáltat adatokat az Egészségügyi Világszervezetnek, valószínűleg tartom, hogy a decemberi adatok még nincsenek benne az adatbázisban” – mondta Molnár Zsuzsanna, aki hozzátette, 2017 folyamán Európa számos országában kisebb-nagyon kanyarójárványok voltak, mint például Romániában, ahol mintegy 8 ezer esetet jelentettek.

A főorvos elmondta, hogy a járvány ott tudott kialakulni, ahol a kívánatosnál alacsonyabb szinten oltották be az embereket, megemlíthető példának Olaszország, vagy akár Németország is. Magyarországon kanyarójárványtól nem kell tartani, attól függetlenül sem, hogy a környező országokban felütötte a fejét a járvány, mivel itthon a beoltottak aránya igen magas.

Egy-egy behurcolt eset előfordulhat, de a hazai terjedés kialakulására nem kell számítani

– mondta Molnár Zsuzsanna, aki példának felhozta, hogy sokan jártak át Romániába a karácsonyi ünnepek alatt, ahol a csecsemőket érinthette a kór, de tovább nem adhatták a már beoltott családtagoknak. Az orvosok az esetlegesen megfertőzötteket kezelni tudják, de nagyszámú fertőzésről nem lehetett beszélni. 

Kapcsolódó hang

Magyarország biztonságban van a kolerajárványtól
 


A címlapról ajánljuk