eur:
394.22
usd:
365.03
bux:
65450.5
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Biztonságosnak tartja az érintős bankkártyákat a rendőrség - a nap hírei

Minden eddiginél jobb eredményeket értek el a negyedik osztályos magyar diákok a szövegértési képességeket vizsgáló felmérésen. Felfüggesztette az Orosz Olimpiai Bizottságot a NOB, az orosz sportolók csak olimpiai zászló alatt indulhatnak a februári téli játékokon.

Biztonságosnak tartja az érintős bankkártyákat a rendőrség. A hatóságok nem tudnak olyan esetről, hogy valakinek a PayPassos bankkártyájáról hordozható terminál használatával illetéktelenül pénzt vettek volna le. A közösségi médiában erről terjedő információkat rémhírnek nevezte Németh Ágnes, az Országos Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának vezetője. Sütő Ágnes, a bankszövetség kommunikációs vezetője közölte, hogy minden 300 ezer bankkártyás vásárlásra csak egy csalás jut, és ezeknek az eseteknek a túlnyomó többsége internetes vásárlás során történik.

Minden eddiginél jobb eredményeket értek el a negyedik osztályos magyar diákok egy szövegértési képességeket vizsgáló nemzetközi felmérésben tavaly. Az Oktatási Hivatal főosztályvezetője elmondta: Magyarország 15 pontot javított a 2011-es eredményhez képest és tavaly 554 pontot ért el. Balázsi Ildikó hozzátette: a magyar tanulóknál 8 ország diákjai értek el jobb eredményt, tíz olyan ország van, ahol hasonló eredmények születtek és 31 állam oktatási rendszere gyengébb mutatókat ért el.

Alaptalannak tartja a kormány a külföldről támogatott civilszervezetek ügyében folyó Magyarország elleni kötelezettségszegési eljárást. Az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára elmondta: az Európai Bizottságnak küldött válaszban a kormány azt írja: a magyar törvény nem sért sem uniós, sem nemzetközi jogot. Völner Pál szóvá tette, hogy a testület rövidített határidőt vár el a kormánytól a civilszervezetek, a migránskvóta és a CEU miatt indított kötelezettségszegési eljárásokban.

Erős együttműködésre van szükség az Egyesült Államok és az Európai Unió között egyebek mellett a terrorizmus elleni harcban - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben. Szijjártó Péter hangsúlyozta: az Iszlám Állam legyőzése nélkül nem lesz béke és biztonság sem Európában, sem a környező országokban. Rex Tillerson amerikai külügyminiszter a NATO kétnapos külügyminiszteri találkozóján arról beszélt: az Egyesült Államok továbbra is elkötelezett az európai országokkal régóta fennálló szövetsége mellett, ugyanakkor úgy vélte: a kontinens országainak jobban ki kell venniük a részüket a terhek megosztásából.

Megalakult a Borostyán vasúti árufuvarozási folyosó. Erről Magyarország, Lengyelország, Szlovákia és Szlovénia képviselői írták alá a megállapodást Brüsszelben. A létrejövő vasúti folyosó fontos ipari központokat és s terminálokat kapcsol össze az Adriai-tengerrel és a balkáni államokkal, valamint Magyarországi szakaszai közé tartozik a kínai finanszírozással felújítandó Budapest-Kelebia vasútvonal is.

A hajléktalanoknak fenntartott éjjeli menedékhelyek kihasználtsága országosan 72 százalékos volt a krízisidőszak első hónapjában - mondta a szociális államtitkár. Czibere Károly szerint az adatok azt mutatják, hogy a jelentősen bővített kapacitás elegendőnek bizonyult, és azt várják, hogy ez elegendő lesz a mostani időszakban is. Hozzátette, hogy a novembertől bevezetett "vörös kód" tesztüzemét elvégezték, és beváltotta a hozzá fűzött reményeket.

Megtérülhet, sőt, hasznot is hozhat a paksi atomerőmű, mivel jelentős mértékben csökken a következő évtizedekben az európai villamos energia termelési kapacitás - mondta a létesítmény kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár. Aszódi Attila az Inforádió Aréna című műsorában elemzések alapján arra hívta fel a figyelmet, hogy a következő 15 évben 600 ezer megawattnyi európai nagyerőműből 150 ezer megawatt esik ki. A változást a többi között az erőművek magas életkorával és klímaváltozási célkitűzésekkel indokolta. Szól arról is, hogy összesen 1100 emberre lesz szükség Paks II. üzemeltetéséhez. Azt szeretnék, ha jelentős részüket magyar instruktorok képeznék ki.

Visszavonul Hoffmann Rózsa a KDNP politikusa, a volt oktatási államtitkár neve már nem szerepel majd a Fidesz-KDNP országos választási listáján. Az

atv.hu azt írta, hogy párttársai marasztalták, de a politikus már korábban szólt, ha 70 éves lesz, nem politizál tovább. Hoffmann Rózsa 2010 júniusától 2013 februárjáig az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára volt. Vezetése alatt kezdődött az állami szerepvállalás jelentős növelése az oktatás finanszírozásában, az új pedagógusi életpálya-modell kidolgozása is a nevéhez kapcsolódik.

Visszavonta az európai elfogatóparancsot Carles Puigdemont volt katalán elnök és leváltott kormányának négy tagja ellen a spanyol legfelsőbb bíróság. A katalán vezetők Brüsszelben vannak, a belga hatóságok a jövő héten döntöttek volna kiadásukról. A politikusok ügyvédje azt mondta: a katalán vezetők mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy legalább a december 21-re kiírt, megismételt katalóniai választásokig Belgiumban maradhassanak.

Csak semlegesként, olimpiai zászló alatt indulhatnak az orosz sportolók Phjongcshangban a februári téli játékokon - döntött a Nemzetközi Olimpiai Bizottság végrehajtó bizottsága. Thomas Bach a testület elnöke bejelentette az Orosz Olimpiai Bizottság kizárását a dél-koreai ötkarikás játékokról. Az ítélet hátterében a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség független vizsgálóbizottságának jelentése áll, amely az oroszok államilag támogatott, rendszerszintű doppingolását tárta fel.

A nyári vizes világbajnokság budapesti óriástoronyugró-központja lett az év sporthelyszíne a nemzetközi sportdíjakat odaítélő International Sports Awards döntése alapján. A lausanne-i székhelyű szervezet a Nemzetközi Kereskedelmi Sportkamarával együttműködve hirdette ki a győztest. A magyarországi világbajnokág óriástoronyugró-versenyeit a Batthyány térnél kialakított ideiglenes létesítményben bonyolították le.

Meghalt Románia utolsó királya Svájcban. Mihály király 96 éves volt. 1947-ig állt az ország élén, akkor lemondatták és külföldi száműzetésbe kényszerült. A királyi család a 2000-es években költözött vissza Romániába, miután visszaszolgáltatták államosított ingatlanaik jelentős részét. A néhai uralkodót Romániában fogják eltemetni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×