eur:
392.86
usd:
366.47
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Teljesíthetőnek tartja az idei 2,4 százalékos hiánycélt a nemzetgazdasági miniszter - a nap hírei

Gyurcsány Ferenc szerint van esély arra, hogy az ellenzéki pártok jövő tavasszal megnyerjék a 106 egyéni választókerület többségét. A boszniai háborúban elkövetett népirtásért életfogytiglani börtönre ítélték Ratko Mladićot.

Továbbra is teljesíthetőnek nevezte az idei 2,4 százalékos hiánycél elérését éves beszámolójában a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály az Országgyűlés költségvetési bizottságának ülésén arról is beszélt, hogy az év végén várhatóan 73 százalék alá mérséklődik a GDP-arányos államadósság. A tárcavezető hasznosnak nevezte a márciusban felfüggesztett letelepedési kötvényt, mert abból összesen 575 milliárd forintnyi bevétele keletkezett az államnak az elmúlt öt évben.

Megvenné az állam a GE magyarországi fényforrás-üzletágát - értesült a HVG. A lap úgy tudja, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is beszállt az erről szóló tárgyalásokba. A cég egyelőre csak annyit közölt, hogy a folyamatnak még az elején tartanak. A GE fényforrás-üzletága több mint ötezer embernek ad munkát Magyarországon.

Átlagosan 45 százalékkal növekedhet az Országgyűlés Hivatalánál dolgozó köztisztviselők bére a most benyújtott kormányzati előterjesztés szerint. Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője arról beszélt: a lépés 7-800 országgyűlési dolgozót érint, akiknek 2008-óta nem változott az alapilletménye.

Szeptemberben 13,6 százalékkal nőttek az átlagkeresetek az egy évvel korábbiakhoz viszonyítva - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal. Az emelkedésre a minimálbér és a garantált bérminimum emelése, a költségvetési szféra egyes területeit, továbbá az állami közszolgáltatóknál dolgozók keresetrendezése volt hatással. Az átlagos nettó kereset családi kedvezmény nélkül 194.800 forint volt.

Lát esélyt arra a Demokratikus Koalíció elnöke, hogy az ellenzéki pártok jövő tavasszal megnyerjék a 106 egyéni választókerület többségét. Gyurcsány Ferenc az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: pártja 15 százalékos eredményt is elérhet a választás napján. A volt kormányfő úgy vélte: az MSZP továbbra is bajban van és a Jobbik nem tudja növelni támogatottságát, a Fidesz támogatottsága pedig szerinte nem haladja meg a jó egyharmadot, így elveszítheti a 106 egyéni választókerület többségét.

Megkétszerezné az oktatásra szánt forrásokat az LMP. Az ellenzéki párt a költségvetés 20 százalékát fordítaná erre a területre. Szél Bernadett, az LMP társelnöke és miniszterelnök-jelöltje az oktatást a lehető legjobb befektetésnek nevezte, amely garantálhatja a magasabb béreket és az ország versenyképességét.

A boszniai háború idején elkövetett népirtásért életfogytiglani börtönre ítélte Ratko Mladićot a hágai nemzetközi törvényszék. A boszniai szerb hadsereg egykori parancsnokát a szrebrenicai mészárlásért és Szarajevó ostromáért is felelősnek mondták ki. Szrebrenicában több mint 7 ezer bosnyák férfit és fiút gyűjtöttek össze és gyilkoltak meg a Ratko Mladic vezette boszniai szerb csapatok, Szarajevó ostroma alatt pedig több mint tízezer civil vesztette életét.

Németországban a szövetségi parlament valamennyi pártját bevonja a kormányalakítási folyamat újraindítását célzó konzultációba Frank-Walter Steinmeier államfő. A több mint egy hónapja tartó koalíciós egyeztetésről kivonult Szabad Demokrata Párt most jelezte, hogy kész folytatni a kormányalakítási tárgyalásokat, ha partnerei is készek radikális reformokra Németország megújítása érdekében.

Súlyos agyműtétet hajtottak végre Jirí Menzel Oscar-díjas cseh filmrendezőn a prágai központi katonai kórházban. A Nova kereskedelmi televízió úgy tudja, hogy többórás operációról volt szó, amely után Jirí Menzelt mesterséges kómában a kórház intenzív osztályán kezelik.

Újpesten felavatták Bene Ferenc szobrát a Szusza Ferenc Stadionnál. Az UTE egykori labdarúgója a lila-fehérek színeiben 1961-től 1978-ig 418 bajnoki mérkőzésén 303 gólt szerzett, ötszörös gólkirály lett, nyolcszor nyert bajnoki címet, háromszor kupát. A magyar nemzeti csapatban 76 mérkőzésen 36-szor talált be. Bene Ferenc tagja volt az 1964-ben olimpiai bajnoki címet nyert, illetve Európa-bajnoki bronzérmes válogatottnak.

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Vér tapadhat az Apple termékeihez?

Vér tapadhat az Apple termékeihez?

A Kongói Demokratikus Köztársaság kormánya felszólította az Apple-t: tisztázza, tudatában van-e annak, hogy termékei előállításához felhasznált ásványi anyagok között lehetnek olyanok is, amelyek a konfliktusok sújtotta területekről származnak. A kormány által megbízott nemzetközi jogászcsoport levelet küldött Tim Cooknak és az Apple francia leányvállalatának, amelyben aggodalmukat fejezték ki és válaszokat követeltek arra, hogyan biztosítja az Apple ellátási láncának átláthatóságát egy olyan régióban, ahol több mint 100 fegyveres csoport tevékenykedik - közölte az ABC News.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×