eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

A reformáció 500. évfordulójára emlékeztek Wittenbergben és Budapesten is - a nap hírei

New Yorkban kerékpárosok közé hajtott egy kisteherautó, a támadásban a legutóbbi jelentések szerint 8-an meghaltak. Ismét megszavazta a családi házak kötelező kéményellenőrzésének megszüntetését az Országgyűlés. Kezdődik a téli hajléktalan-ellátási időszak, több mint 11 ezer férőhely áll rendelkezésre.

New Yorkban a legutóbbi jelentések szerint nyolcan meghaltak és kilencen megsebesültek, amikor egy kisteherautó hajtott egy forgalmas bicikliútra. A hatóságok terrorcselekményként kezelik a történteket. A metropolisz polgármestere, Bill de Blasio ártatlanok elleni gyáva tettnek minősítette az akciót. A sofőrt - aki két fegyvernek látszó tárggyal szállt ki az autóból – meglőtték, majd őrizetbe vették a rendőrök, állapotáról egyelőre nincs bővebb információ. A támadás Manhattan délnyugati részében történt.

A békés együttélés alapjának nevezte a toleranciát Európában a német kancellár. Angela Merkel Wittenbergben a reformáció kezdetének 500. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen azt hangsúlyozta: minden hívőt és vallási közösséget megilleti a vallás szabadsága és zavartalan gyakorlásának joga. A rendezvényen egyedüli külföldi felszólalóként Áder János köztársasági elnök arról beszélt: a világon elsőként az Erdélyi Fejedelemségben ismerték el a vallások szabadságát és egyenjogúságát.

Budapesten a reformáció kezdetének évfordulójára rendezett központi ünnepségen a miniszterelnök arról beszélt: Magyarországnak a keresztény értékeket követni igyekvő kormányzásra van szüksége. Orbán Viktor kormánya kötelességének nevezte az emberi méltóság, a család, a nemzet és a hitbéli közösségek megvédését. Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások minisztere arról beszélt, hogy a 21. században is szükség lesz a reformációtól kapott erőre.

Megszűnik a családi házak kötelező kéményellenőrzése, miután az Országgyűlés ismét megszavazta a sokat bírált módosítást. Azért kellett újra szavazni, mert az államfő megfontolásra visszaküldte a jogszabályt, arra hivatkozva: jelentősen növekedhet az életveszélyes helyzetek száma, ha a tulajdonosokra bízzák, kihívják-e a kéményseprőt. Így foglalt állást az ombudsman is, és tiltakoztak a módosítás ellen a kéményseprők is. A változtatás értelmében a családi házak kéményellenőrzését januártól a tulajdonosok megrendelésére, de továbbra is ingyenesen végzik.

Meghosszabbította a kilakoltatási moratóriumot a parlament. Eszerint magánszemélyek esetében november 15-től április 30-ig tart a tilalom. A változtatás célja a javaslat indoklása szerint, hogy a lakásukat elveszítő adósoknak több ideje legyen a lakhatás biztosítására. A rendelkezést a hatálybalépése napján folyamatban lévő azon végrehajtási eljárásoknál is alkalmazni kell, amelyeknél a lakóingatlant még nem ürítették ki.

November elsején, szerdán kezdődik a téli hajléktalan-ellátási időszak. Még ebben a hónapban összesen 11 ezer 100-ra bővül a férőhelyek száma. A szociális ügyekért is felelős államtitkár az InfoRádiónak elmondta: a krízisidőszak végéig, jövő tavaszig az eddiginél másfélezerrel több férőhely áll rendelkezésre az országban. Czibere Károly hozzátette: az idén vezetik be a vörös kód intézményét: ha extrém hideg esetén kiadják a riasztást, akkor a bentlakásos szociális intézményeknek is ellátást kell biztosítaniuk hajléktalanok számára.

Már a 300 millió forintot is meghaladta az a kár, amelyet a vasárnapi vihar okozott a biztosítók becslése szerint. A társaságok több mint 3200 kárbejelentést fogadtak. A Magyar Biztosítók Szövetsége arra számít, hogy a kárérték még növekszik, mert a rendkívül erős széllökések a Balaton térségét is érintették, az üdülők tulajdonosai pedig sokszor csak késve szembesülnek a kialakult helyzettel.

Amerikai cégben vásárolt kisebbségi tulajdonrészt a Richter Gedeon Nyrt. A gyógyszeripari vállalat egyúttal az Egyesült Államok és Kanada kivételével, a világ valamennyi piacára vonatkozó kizárólagos értékesítési jogot szerzett az amerikai vállalat egyik nőgyógyászatban alkalmazott orvostechnikai eszközére. A Richter 5 millió dollárért szerezte meg a kisebbségi részesedést.

A spanyol alkotmánybíróság felfüggesztette Katalónia függetlenségi deklarációját, amelyet a katalán parlament múlt hét pénteken szavazott meg. Közben Carles Puigdemont leváltott katalán elnök arról beszélt, hogy a katalóniai helyzet rendezése érdekében párbeszédre és erőszakmentes megoldásra van szükség. Hangsúlyozta, hogy nem kér politikai menedéket Belgiumban. A katalán elnök és a feloszlatott katalán parlament elnökségi tagjai is megkapták az első bírósági idézéseket. A spanyol állami főügyész lázadás, zendülés, hűtlen kezelés miatt kezdeményezett büntetőeljárást ellenük.

Csehországban hivatalosan kormányalakítási tárgyalásokkal bízta meg Andrej Babist, a választáson győztes ANO mozgalom elnökét Milos Zeman államfő. Ez az első, informális lépés ahhoz, hogy a választásokon győztes politikai erő elnökét az államfő kormányfővé nevezze ki és kormányalakítással bízza meg.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×