eur:
394.26
usd:
370.4
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Elég érett a gyerek az iskolára?

Fizikális érettség, kognitív tudás és szociális készségek - ezt a három területet vizsgálják, amikor egy gyermek iskolaérettségét mérik fel. Gál Edit óvodapedagógus azt mondja: tapasztalataik szerint az utóbbi években a legtöbb gyermek a szociális érettség terén mutat elmaradást, ezen pedig a kortárs csoportokban való részvétel segíthet. A szakember hangsúlyozta: legjobban az óvodapedagógusok tudják felmérni, hogy egy gyermek megérett-e az iskolakezdésre.

Iskolaérettség címén különböző sztenderdizált módszerekkel három nagy területet vizsgálnak a pedagógusok, gyógypedagógusok:

  • fizikális érettség
  • kognitív tudás
  • szociális érettség.

Az utóbbi években a szocialitás területén érzékelhetőek hiányosságok a gyerekeknél - mondta el Gál Edit óvodapedagógus.

„Ez a társakkal, felnőttekkel való kapcsolatteremtést, az egymás megsegítését és a toleranciát, az iskolához szükséges érzelmi felkészültségüket jelenti.”

Elég érett a gyerek az iskolára?

A tapasztalatok szerint nagy különbségek vannak a nagycsoportos és az első osztályos gyerekeknél, és hatéves korukban az egyéni fejlődésük üteme is eltérhet - jelezte a Kincsem Sziget Óvoda és Varázshíd Tanoda vezetője.

„A társas kapcsolatokban való felkészülésben nagyon fontos az óvoda és az óvópedagógusok szerepe, hiszen közösségben nevelkednek a gyerekek. Ha a szülők segíteni akarják a szociális fejlődést, akkor azt közösségi élet biztosításával tudják megtenni. Ennek köszönhetően a nagycsoport végére a kognitív tudás eléri azt a fejlettségi szintet, ami lehetővé teszi az iskolakezdést.”

A korábbi években a szülők által ragaszkodtak ahhoz, hogy a hatéves életkor betöltése után a gyerekek menjenek iskolába - mondta az óvópedagógus. Gál Edit hozzátette, manapság egyre inkább úgy gondolják, várni kellene.

„A pedagógusok közül sokan úgy vélik, hogy a korábbi életkorokban fogékonyabbak a gyerekek bizonyos tudásanyag befogadására, de vannak olyan területek, amelyekben nem biztos, hogy érettek az iskolára.”

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×