eur:
393.88
usd:
365.12
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Fokozottan veszélyes események Magyarországon - erre lenne szükség

Tájékoztatási tervre volna szükség a kiemelt biztonsági kockázatú rendezvények esetében - indítványozta a Nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnöke Pintér Sándor belügyminiszter csütörtöki meghallgatásán.

Molnár Zsolt azt mondta, a terrorizmussal kapcsolatban Magyarország tranzitország, ezért arra kérte a belügyminisztert, Magyarország az uniós csúcson és a NATO-csúcson legyen kezdeményező abban, hogy álljon fel egy nemzetközi hírszerzési ügynökség, amely segíti a tagországok információgyűjtését és megosztását.

„A manchesteri merénylet újabb határt lépett át. Kifejezetten fiatalokat támadott a merénylő.”

Molnár Zsolt hozzátette, a következő időszakban több sok turistát és kiemelt médiafigyelmet vonzó rendezvény lesz Magyarországon, amelyek fokozottan veszélyesek lehetnek. Meg kell őrizni a nyugalmat, meg kell előzni a pánikkeltést, erre pedig időben fel kell készülniük a titkosszolgálatoknak és a rendvédelmi szerveknek.

„Olyan tájékoztató kampányt kell indítani, amelyek a nagy tömegrendezvényeknek – vizes világbajnokság, Forma 1-es verseny, Sziget – résztvevőit tájékoztatja a torlódásokról, biztonsági ellenőrzésekről. Nagyon nagy a felelőssége a rendőrségnek és a Belügyminisztériumnak ebben az időszakban.”

A Nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnöke kiemelte, szükség van egy olyan tájékoztatóra, amely nem pánikkeltő, de tartalmazza a szükséges biztonsági intézkedéseket, teendőket. Molnár Zsolt szerint érdemes lenne egy rövid, többnyelvű tájékoztató filmet készíteni, ami alapvető veszélyhelyzetekben használható telefonszámokat, internetes elérhetőségeket tartalmaz. Hozzátette, biztonsági pontok létrehozása is hasznos lenne, ahol akár idegen nyelven is segítenek abban, hogyan közelítsenek meg helyszíneket.

„Az indulási országokban is érdemes lenne tájékoztatókat készíteni a parkolásról, a közlekedési rendről és a tömegközlekedésről. Nem csodavárás van, de nem szabad az utolsó pillanatra hagyni ezeket a feladatokat.”

Kiemelt rendezvények kiemelt kezelése

Az ülésről távozva Pintér Sándor újságíróknak nyilatkozva azt mondta: a manchesteri terrorcselekmény után Magyarországon nem emelik a terrorkészültségi szintet, de bizonyos rendezvények biztosítását kiemelten kezelik.

A miniszter példaként emelte ki a budapesti FINA vizes világbajnokságot, a magyarországi Forma-1-es futamot és a nyári Sziget fesztivált. Utóbbi közönségét a manchesteri rendezvényközpont hétfő esti koncertjének közönségéhez hasonlította, amely ellen terrortámadást követtek el.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×