eur:
393.76
usd:
365.05
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

CEU-ügy: nem jó kiskapukat keresni a Magyar Rektori Konferencia elnöke szerint

Megosztottságot, hangulatkeltést és a magyar felsőoktatás nemzetközi megítélésének romlását okozta a CEU-ügy - mondta az InfoRádiónak adott exkluzív interjújában a Magyar Rektori Konferencia elnöke. A szervezet továbbra is úgy véli: a CEU értéket teremt, fontos a további működése, ugyanakkor nélkülözhetetlen, hogy ez a törvények betartása mellett történjen. Bódis József szerint lesz megoldás, ami mindkét félnek kölcsönösen jó, egyúttal azt reméli, hogy ez minél hamarabb megszületik.

A Magyar Rektori Konferencia korábban állásfoglalást tett közzé, miszerint  a szervezet elismeri és jogosnak tartja azon kormányzati szándékot, hogy a külföldi felsőoktatási intézmények magyarországi képzései kérdésében egyértelmű szabályozást vezessen be. Ez a szabályozási igény azonban szerintük nem vezethet magas színvonalú képzési és kutatási tevékenységet folytató intézmények bezárásához és a magyar felsőoktatási intézmények nemzetközi együttműködési lehetőségeinek beszűküléséhez.

 "Álláspontunk nem változott. Ugyanakkor azt gondolom, hogy a törvényváltozással és

a CEU-üggyel kapcsolatban már a magyarázatok magyarázatait próbáljuk értelmezni"

- mondta az InfoRádiónak adott exkluzív interjújában a Magyar Rektori Konferencia elnöke.

"Nyilván van ennek az ügynek olyan kérdésköre, amely a politika hatáskörébe tartozik. Mindazonáltal nagyon-nagyon jó lenne, ha ez minél előbb lezárulna" - tette hozzá Bódis József.

CEU-ügy: nem jó kiskapukat keresni a Magyar Rektori Konferencia elnöke szerint

A Magyar Rektori Konferencia elnöke elmondta, hogy ez az egész téma borzasztó nagy visszhangot váltott ki a felsőoktatás különböző szereplőiből:

megosztottságot hozott, hangulatot keltett, romlott a felsőoktatás nemzetközi megítélése.

Ezért mindenkinek, bármelyik oldal szereplőinek az az érdeke, hogy ez minél előbb rendeződjön.

Jelen pillanatban egyébként sokan nem is tudják értelmezni, hogy maradhat-e úgy a CEU Magyarországon, hogy amerikai diplomát ad.

"Én elvileg nem zárom ki, ha az megfelel a törvényi feltételeknek. Ha eddig jó volt, akkor nyilván ezután is jónak kéne lennie. De őszinte véleményem az, hogy

ha egy intézmény működésében jogi kiskapukat keresünk és úgy tudjuk működtetni, az nem jó senkinek.

Sem a szereplőknek, sem a szabályzóknak. Olyan világos szabályok kellenek, amelyek mentén a magyar egyetemek is, a külföldi egyetemek is legálisan és normálisan tudnak működni" - hangsúlyozta Bódis József.

Reményét fejezte ki, hogy meg fogják találni azt a megoldást, ami mindenki számára elfogadható lesz.

"Nagy kár, hogy egyáltalán ez kérdéssé vált és nagy kár, hogy még mindig húzódik az ügy" - jegyezte meg.

Az elnök megemlítette azt is, hogy

a Magyar Rektori Konferenciával nem egyeztetett a kormány a felsőoktatási törvény módosításáról.

Mint mondta, több kérdésben egyeztettek velük, de ebben a kérdésben nem volt semmilyen egyeztetés.

"A szervezetre nézve nyilván presztízscsökkentő hatású volt, hogy egy ilyen fontos kérdésben nem kérdeztek meg bennünket, miközben ennél sokkal kisebb súlyú ügyekben rendszeresen, heti két-három alkalommal is jön körlevél, hogy fejtsük ki véleményünket - ezt mindig időre meg is adjuk. Azt gondolom, hogy ez egy jó módszer" - fogalmazott Bódis József.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×