INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 24. csütörtök
Gellért, Mercédesz

húsvét

nyúl

csibe

állatvédelem

Börtönbüntetés fenyegethet húsvét után sok magyar családot

Börtönbüntetés fenyegethet húsvét után sok magyar családot

Infostart / InfoRádió

Kevés helyen lehet leadni a megunt állatot, kidobni pedig bűncselekmény. Élő állat helyett más ajándékot vegyünk vagy készítsünk húsvétra - javasolja az Orpheus Állatvédő Egyesület, akik példákat is hoznak arra, hogy olykor milyen szörnyű körülmények között élnek és pusztulnak el a "kis kedvencek". Tudnivalók és jó tanácsok.

Húsvétkor, a nagy vásárlási forgatagban sokan felelőtlenül élő állatokat vásárolnak gyermekeik számára ajándékba. Sajnos már 150 forinttól vásárolható élő kiscsibe, pár ezerért pedig dísznyúl, melyet sokan arra használnak, hogy elkápráztassák gyermekeiket. Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetőjének tapasztalata az, hogy az így vásárolt állat ünnepek után legtöbbször unott teher marad. Az állati jövevényektől sokan durva módon próbálnak meg megszabadulni.

Gond lehet a táplálás, az ürülék, az allergia

Az ünnepek alatt az ajándékba összevásárolt élő állatok pillanatnyi mosolyt varázsolnak ugyan a családtagok arcára, de az idill hamar elmúlik: az aranyos füles vagy kiscsibe, ami húsvét napján a szőnyegen fickándozott, az ünnep után már csak teherként van a lakásokban.

Gondot okozhat a családnak az állat táplálása, a lakást piszkító szőrzet és a rendszeresen keletkező ürülék (és bűz) is. Az élőállat szőrére vagy tollára ezeken felül egyre többen allergiásak is.

Kukába dobják, wc-be húzzák le

Az Orpheus Állatvédő Egyesület munkatársai az elmúlt évek folyamán az állatoktól megszabadulás kapcsán durva / extrém esetekkel is találkoztak. Amellett, hogy a megunt kisállatokat dobozba zárva, az út szélére dobják ki, a díszhalaktól toalettbe lehúzással, madaraktól kalitkából kieresztéssel próbálnak megszabadulni.

Egy etetéshez szokott háziállat ember nélkül életképtelen, ha utcára dobják, azzal a sorsa végérvényesen megpecsételődik.

Ezen felül a megunt házi kedvencet kidobni Magyarországon bűncselekmény,

a 2004. évi X. törvény kimondja, hogy ezért letöltendő börtön is kapható.

Nyuszimentő Akció

Az állatkertek és a legtöbb állatvédő szervezet sem veszi át a megunt húsvéti állatokat. Az Orpheus szegedi központja idén is próbál segíteni az ünnepek utáni kidobásra ítélt nyusziknak: húsvét után egy hónapig díjmentesen leadható az állatvédőknek minden megunt nyuszi. Máshol érdemes tájékozódni, hátha van a környéken olyan szervezet, amelyik átveszi az állatot.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

Kapcsolódó hang

Csak akkor vegyünk élő állatot húsvétra, ha élete végéig tudjuk gondozni!
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018