eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Külön pénzből képezik majd itthon ezeket az orvosi specialistákat

Külön pénzből képezik majd itthon ezeket az orvosi specialistákat

Speciális tudású idegsebészeket képezne az állam, hogy a stroke-betegek agyi ereiből önállóan távolíthassák el a vérrögöket. A szuperkórházakban a non-stop ellátáshoz lesz szükség erre a szaktudásra - mondta az InfoRádiónak Cserháti Péter, az Egészséges Budapest program miniszteri biztosa.

Lesznek az egészségügyi ellátásban olyan új területek, amelyeken új szaktudásra és speciálisan képzett szakemberekre lesz szükség. Ilyen például a sztroke-ellátásnak az a része, amikor

specialisták képesek katéterekkel az agyerekből a vérrögök eltávolítására.

Cserháti Péter, az Egészséges Budapest program miniszteri biztosa az InfoRádiónak elmondta, hogy még nagyon kevés e területen jártas szakember van az országba, sőt világszerte is csak az elmúlt két évben kezdték megszervezni a képzésüket. Szeretnék elérni, hogy kellő számú, állandó ügyeletet adni tudó szakember álljon rendelkezésre az egészségügyi centrumokban, ezért kell most nagyjából harminc orvost és a nekik segítő szakdolgozói kört a közeljövőben kiképezni.

"Sajnos még a legnívósabb orvosi szakmákban is súlyos mértékű a középkorú és a fiatal generáció hiánya, ezért szeretnénk az itthon tartásukat ösztönözni, nemcsak a fejlesztések ígéretével és kivitelezésével, hanem anyagiakkal is" - mondta a miniszteri biztos.

Jelenleg mérik fel, hogy mekkora orvosi és szakdolgozói bázis kell biztosítaniuk, figyelembe véve, hogy már most mennyi szakember hiányozik a kórházakból. A finanszírozás különbözik majd a rezidensösztöndíjak rendszerétől, mert ott egy központi hivatal is rendelkezik a kerettel, és kórházak arra pályázhatnak, e speciális szaktudást igénylő másodlagos szakvizsga megszerzéséhez szükséges forrásokra viszont közvetlenül a kórházak pályázhatnak majd, és ők finanszírozzák a képzést, és állják a szakemberek bérét.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Indiában pénteken kezdődött meg a világ legnagyobb általános választása, amelyen közel 1 milliárd választásra jogosult adhatja le a szavazatát. A rendkívüli méretek miatt ezt a szokásosnál sokkal hosszabb időkeretben bonyolítják le, összesen hat héten keresztül zajlik a voksolás, eredményekre csak júniusban lehet majd számítani. A döntés nem könnyű, ugyanis számos olyan tényező van, amely befolyásolhatja a választók döntését. Elemzésünkben összeszedjük, hogy mi motiválhatja most az indiai szavazókat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×