eur:
392.36
usd:
365.63
bux:
66757.39
2024. április 26. péntek Ervin

Időzített bomba közelít Magyarországhoz

A hét közepére várja az Országos Vízügyi Főigazgatóság az egy hete Romániából elindult szürke iszap szennyezést a Maros magyarországi szakaszára.

Április elején egy még 1988-ban lezárt vezetéken keresztül folyt a szászavinci zagytározóból a szürke iszap az Aranyos folyóba. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője, Siklós Gabriella az InfoRádiónak elmondta, hogy a hivatal azóta folyamatosan harmadfokú készültséget tart az érintett magyarországi folyószakaszon. A Nagylaki határszelvényen kétnaponta vízmintát vesznek.

A romániai szennyezés mértékéről a szomszédos ország hatósága úgy tájékoztatta az Országos Vízügyi Főigazgatóságot, hogy halpusztulást, nagyobb mértékű szennyezést nem okozott az élő vizekbe ömlött szürke iszap.

Földessy János, a Miskolci Egyetem Földtani Tanszékének professzor emeritusza az InfoRádiónak bemutatta milyen összetételű zagy keletkezik a szászavinci rézbányák melléktermékeként. Valószínűsíthetően ebből az anyagból 6 ezer köbméternyi szivárgott az élővizekbe.

„A problémát az jelenti, hogy az ércekhez vas szulfidok is kapcsolódnak. Ez időzített bombának számít. A vas szulfid oxigént kap, az oxigénből szulfát lesz, ami elsavasítja a vizet” - fejtette ki.

Földessy János hozzátette:

jó jel, hogy a zagy már Romániában sem okozott halpusztulást,

mert az emberek érzékenysége ez iránt a savas anyag iránt sokkal kisebb, mint a halaké. Ennek ellenére a szoros megfigyelés indokolt, hiszen a szennyezés mértéke így is meghaladhatja majd a határértékeket.

Bírság

A román környezetvédelmi felügyelőség százezer lejes (hétmillió forint) bírságot rótt ki a Cupru Min bányavállalatra, amelynek a szászavinci zagytározójából április 3-án mintegy hatezer köbméter szürke iszap került a Sesei patakba és az Aranyos folyóba - jelentette kedden az Agerpres hírügynökség.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Béremelés: hatalmas a szakadék a dolgozók és a cégek között

Béremelés: hatalmas a szakadék a dolgozók és a cégek között

A munkahelyválasztási preferenciák szempontjából a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges szempont a Randstad friss Employer Brand kutatása szerint. Emellett rendkívül fontosnak tartják a kellemes munkahelyi légkört is, azt, hogy hogyan élik meg a mindennapokat a munkahelyi környezetben, milyen a viszonyunk a kollégáikkal, vezetőjükkel. Hangsúlyos szempont továbbá a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol az állás hosszú távra szól, nem kell tartani a leépítéstől, és ahol lehetőség van a munka-magánélet egyensúlyának megvalósítására – utóbbi fontossága nőtt a felmérés két évvel ezelőtti eredményéhez képest.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 13:10
×
×
×
×