eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

CEU-ügy: az LMP az Alkotmánybírósághoz fordul

Elutasították az államfő döntését a felsőoktatási törvénymódosítás aláírásáról a parlamenti frakcióval rendelkező ellenzéki pártok.

Molnár Gyula, az MSZP elnöke az ATV műsorában azt mondta, miután Áder János aláírta a lex CEU-t, hogy az utcán kell nyomást gyakorolni a kormányra.

A szocialista párt közleményében azt írta: „Áder János ma bebizonyította, hogy alkalmatlan köztársasági elnöknek, mert nem képes felismerni a nemzet érdekét és nem tudja kifejezni a nemzet egységét. Áder János csak egy pártkatona, akinek fontosabb Orbán Viktor véleménye, mint több millió ember egyöntetű akarata.”

Az ATV-nek nyilatkozva a jobbikos Szávay István úgy vélte: a módosítás továbbra is veszélyezteti a határon túli magyar egyetemek működését

Az LMP-s Szél Bernadett kiemelte: össze szeretnék gyűjteni ötven országgyűlési képviselő aláírását ahhoz, hogy Alkotmánybírósághoz lehessen fordulni.

"Az LMP szerint a köztársasági elnök az ország és a Fidesz érdeke közül megint az utóbbit választotta, amikor még megfontolásra sem küldte vissza a Lex CEU-t az Országgyűlésnek. A pártnak ennek ellenére meggyőződése, hogy a törvény alaptörvény-ellenes, ezért beadvánnyal fordul az Alkotmánybírósághoz, melyhez várja az összes ellenzéki párt támogatását" - közölte a társelnök-frakcióvezető.

A CEU mellett vasárnap több tízezres tüntetést tartottak.

Az intézmény rektora levelet küldött a CEU diákjainak és tanárainak, melyben közölte, hogy kidolgozott tervek vannak arra, hogy biztosíthassák a jövőben is a tanulást, a tanítást és a kutatást

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×